Thursday, March 10, 2011

Orang Yang Tidak Dipedulikan Allah

[Hadith Sahih Muslim Jilid 1, No.83]
Dari Abu Dzar r.a., dari Nabi s.a.w., sabdanya: "Ada tiga golongan, di mana Allah tidak akan bercakap dengan mereka pada hari kiamat. Mereka itu ialah: (1) Orang yang suka memberi, tetapi suka menyebut-nyebut pemberiannya itu. (2) Orang yang menawar-nawarkan dengannya dengan sumpah palsu. (3) Orang yang suka berpakaian berjela-jela kerana sangat luasnya.24)
24) Pakaian bangsa Arab ialah semacam jubah. Ada orang yang suka berpakaian dalam sampai menyapu tanah, untuk menunjukkan dirinya orang kaya atau bangsawan tinggi. Kerana itu mereka bangga dengan pakaiannya yang dalam. Rasulullah melarang berpakaian demikian kerana yang seperti itu adalah salah satu bentuk kesombongan.[Hadith Sahih Muslim Jilid 1, No.84]
Dari Abu Hurairah r.a., katanya Rasulullah s.a.w. bersabda: "Ada tiga golongan, di mana Allah tidak akan bercakap kepada mereka, tidak membersihkan mereka daripada dosa, — Kata Mu'awiyah, juga tidak akan menengok kepada mereka,25) bahkan mereka mendapat siksa yang pedih: (1) Orang tua pezina; (2) Raja (penguasa) pembohong; (3) Si miskin yang sombong."
25) Allah tidak akan mengendahkan mereka.[Hadith Sahih Muslim Jilid 1, No.85]
Dari Abu Hurairah r.a., katanya Rasulullah s.a.w. bersabda: "Ada tiga golongan, di mana Allah tidak akan bercakap dengan mereka di hari kiamat, tidak menengok kepada mereka dan tidak membersihkan mereka daripada dosa, bahkan mereka mendapat siksa yang pedih: (1) Orang yang mempunyai kelebihan air di tengah padang pasir, tetapi dia tidak mahu memberi orang yang kehausan dalam perjalanan; (2) Orang yang menawarkan barang dagangannya dengan sumpah palsu sesudah 'Ashar, dengan mengatakan modalnya sebegini atau sebegitu. Pembelinya percaya saja, padahal yang sebenarnya tidak begitu. (3) Orang yang bersumpah setia kepada pemimpin untuk mengharapkan keuntungan dunia. Apabila dia beroleh keuntungan dipenuhinya janjinya, tetapi apabila tidak, tidak dipenuhinya.

0 comments:

Post a Comment