Friday, November 1, 2013

"Saya Nak Belajar Sirah. Tapi Tak Tahu Mana Nak Dapatkan Sumber"

Seerah Rasulullah (saw) boleh dipelajari dari pelbagai sumber tapi kalau aku, aku paling syorkan playlist ni. Allah blessed Sheikh Yasir Qadhi with intelligence, eloquence in speech and charisma.

Dia amik kisah dari sumber sahih je; [no tokok tambah semata-mata untuk sedapkan jalan cerita]. Segala konflik dan critical issue mengenai seerah sekaligus beliau tackle dalam siri ni. Kisah palsu pun semua beliau bongkarkan.

Ada total 104 episod. Disampaikan mengikut kronologi, urutan berlakunya satu-satu peristiwa; disusun dengan begitu rapi dan cantik.

Cuma tu lah. Jujurnya, aku rasa terlalu panjang. Tapi kalau banding ngan lifetime benefit yang diperoleh, memang berbaloi lah layan. Seminggu 1 video ke....kan?

Dan aku tau, kengkawan aku sapa je yang rajin layan lecture dalam English ni. Buat yang masih tak biasa dengar lecture English, don't worry laa wes, bila dah start layan 3, 4 video tu insha-Allah telinga makin tebiasa je nanti.

Dan aku tau, kengkawan aku sapa je yang rajin layan video panjang-panjang kat YouTube ni kan, mugo internet connection tak berapa menggalakkan. Well, that I cannot comment. Except that alhamdulillah I have a good internet connection. :D~

The World Of The Jinn & Black Magic

Thursday, October 31, 2013

THE MEANING OF LIFE

I know most of you have already seen this but this is phenomenal maashaa Allah. May Allah reward this brother.

Wednesday, October 30, 2013

Nabi s.a.w Wafat Dalam Keadaan Menyebut Ummatii...Ummatii...?

Perkataan yang Rasulullah s.a.w. sebut di akhir hayatnya sebenarnya bukanlah "ummati... ummati..."

Tetapi "Ilaa Rafiiqul A'laa, Ilaa Rafiiqul A'laa."

إلى رفيق الاعلى

Rasulullah sebut, "Kepada Kekasihku Yang Tertinggi", atau "Kepada Temanku Yang Tertinggi".

Disaat itu, kita sedar dan faham bahawa Rasulullah memilih untuk kembali kepada Allah, Tuhan Yang Selayaknya Dicintai.

Rujuk Sahih Al-Bukhari, 3669, 4436, 4438, 4463.


Monday, October 21, 2013

Lebih Strict Lebih Islamik? Tidak.

Whenever the Prophet had to choose between two options, he always chose the easier, unless it was explicitly forbidden
[HR Bukhari]

Saturday, October 12, 2013

Haji Akbar? 70 Kali Ganda Pahala?

Menurut seseorang yang saya kenali, apabila Hari Wukuf bagi satu-satu ibadat Haji pada tahun itu jatuh pada hari Jumaat, Haji itu diistilahkan sebagai: Haji Akbar; di mana jemaah pada tahun itu diberkati dengan 70 kali pahala berganda berbanding haji pada tahun-tahun lainnya.

Persoalannya, benarkah begitu?

Katanya pandangan itu disandarkan kepada satu hadith yang berbunyi, "Sebaik-baik hari Arafah ialah yang jatuh pada hari Jumaat, dan kelebihannya melebihi 70 Haji pada hari selain dari Jumaat".

Persoalannya, sahihkah hadith itu?

Sheikh Nasiruddin al-Albani mengatakan hadith ini tahrijnya batil dan tiada asal dari Nabi saw. Ia merupakan hadith palsu [al-Silsilah al-Dhaefah jilid 1, hadith #207].

Begitu juga pendapat Ibn Qayyim dalam kitab Zad al-Ma'ad; juga al-Manawi dan Ibn Abidin.

_________________________________

Namun istilah "Haji Akbar" itu sememangnya wujud. Cuma takrifan yang diberikan (yakni apabila Hari Wukuf jatuh pada hari Jumaat dan mendapat pahala 70/72 kali ganda) itu yang palsu dan batil.

Kata "Haji Akbar" telah disebutkan oleh Allah s.w.t. sendiri di dalam al-Qur'an, Surah at-Taubah, ayat 3:

Dan (inilah) suatu permakluman daripada Allah dan Rasul-Nya kepada umat manusia pada hari haji akbar bahawa sesungguhnya Allah dan RasulNya berlepas diri dari orang-orang musyrikin. Kemudian jika kamu (kaum musyrikin) bertaubat, maka bertaubat itu lebih baik bagimu; dan jika kamu berpaling, maka ketahuilah bahawa sesungguhnya kamu tidak dapat melemahkan Allah. Dan beritakanlah kepada orang-orang kafir (bahawa mereka akan mendapat) seksa yang pedih. [al-Qur'an, 9:3]

Namun takrifan "Haji Akbar" dalam ayat di atas adalah berbeza sama sekali dari apa yang sang "seseorang-yang-saya-kenali" nyatakan. Ia tiada kena mengena dengan 'Hari Wukuf jatuh pada hari sekian-sekian' dan tiada pula kaitan dengan 'pahala berganda'. Keterangan lanjut mengenai maksud Haji Akbar boleh dibaca melalui penulisan Ustaz Shauqi: "Tahun Ini Haji Akbar?".

Friday, October 11, 2013

Apabila Ceramah Motivasi Mula Merepek

Inilah yang al-Imam Ibn Jauzi (meninggal 597H) ulas mengenai tipu daya iblis terhadap golongan wu’adz dan qussas ataupun tukang cerita ini:

“…maka golongan awam dan wanita begitu suka kepada mereka. Lantas orang ramai tidak lagi sibuk dengan ilmu sebaliknya mereka berpaling kepada cerita-cerita dan perkara yang diminati oleh orang yang jahil. Maka timbullah berbagai bid`ah dalam bidang ini… di kalangan mereka ada yang memalsu hadis-hadis dalam al-targhib (menggalakkan ibadah) dan al-tarhib (menakutkan orang ramai terhadap maksiat). Iblis menipu mereka lalu mereka berkata: “tujuan kami ialah untuk menggalakkan orang ramai kepada kebaikan dan menghalang mereka daripada kejahatan. Ini adalah penambahan mereka terhadap syariat. Justeru dengan perbuatan ini, syariat pada sisi mereka adalah cacat dan berhajatkan kepada penyempurnaan. Mereka lupa sabda Nabi S.A.W: “Sesiapa yang berdusta ke atasku dengan sengaja, maka siaplah tempat duduknya dalam neraka” (Ibn Jauzi, Talbis Iblis, m.s. 143 , Beirut: Dar al-Kutub al-`Ilmiyyah).

Bukan tujuan tulisan ini menghalang ahli-ahli motivasi bercakap agama, tetapi pastikan apa yang disebut itu berasas dan benar dari segi faktanya.



Wednesday, February 6, 2013

Entry Pendek Sekadar Bagi Melahirkan Rasa Terima Kasih Buat Semua, Semua, dan Semua

Semua, semua, dan semua.

Baik buat rakan Bloggers, rakan Facebook, rakan Twitter, rakan GE, rakan UTM Skudai, rakan UTMKL, rakan SMTG, rakan SAMPJ, rakan SKBBSB, rakan Sekolah Agama Islah, rakan 九重小学校, rakan さくら幼稚園, abang, adek-adek, bonda, ayahanda, para lecturer, guru-guru, dan juga para clients.

Terima kasih kerana berbuat baik kepada saya. Terima kasih kerana berbuat baik kepada saya. Terima kasih kerana berbuat baik kepada saya.

Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam. Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam. Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam. Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam. Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam. Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam. Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam.

Mungkin ada yang tertanya-tanya, "apa telah berlaku kepada Hafidz?".

- Nothing really happened.

Sekadar; tiba-tiba hati ini terasa terpenuhi oleh rasa tenang dan damai, sejuk serta bahagia. Bagai segala kotoran degil yang melekat di dalam hati selama ini tiba-tiba tertanggal oleh satu basuhan sakti di tangan Sang Pemilik Hati. Segala dendam dan kesumat, lesap tanpa meninggalkan barang satu bekas. Sehinnga tertimbul pula satu tanda tanya ganjil di benak fikiran, "apa guna aku berdendam?".

Maka sekali lagi, segala puji bagi Allah, Tuhan yang Maha Berkuasa manghidupkan semula hati-hati yang telah mati.

Sekian entry pendek yang tidak berapa pendek. Wassalaamu'alaikum wa rahmatullah. :)

Hafidz (。◕‿◕。)

Tuesday, January 29, 2013

LONELINESS AND OVER-SOCIALIZATION

I was thinking over what really kills the time of a student of knowledge and then it could be for everyone else as well; and I found this to be two things: loneliness and over-socializing.

We hate to be alone because it's scary, and that's why marriage is always on our mind. And when we escape loneliness we over do it with too much socializing. Even today, the social media and FB is an example of this false feeling of being with the others and hating of being alone (you comment on something and keep refreshing the page to see how many cared to like your comment so that you would know how many really are out there with you).

Suggested solution:

Fight loneliness with qiyamul layl (night prayer), and over-socializing with reading seerah and the biography of great people of all times. This was the befriending-technique of the past before the invention of FB. This way you will never feel lonely and you will never be overwhelmed with social obligations.

-Copy & pasted from Sheikh Yaser Birjas' Facebook status.

Galakan Membaca Al-Qur'an Walau Sesulit Gagap Sekalipun

Dari 'Aisyah r.a., katanya Rasulullah saw. bersabda: "Orang (mukmin) yang mahir membaca Qur'an, maka kedudukannya di akhirat di teman para malaikat yang mulia. Dan orang yang membaca Qur'an, padahal dia gagap sesulit baginya membaca, maka dia mendapat PAHALA GANDA." [Sahih Muslim, Jilid 2, No.0767]

Thursday, January 24, 2013

Siapa Kata Mengedarkan Terjemahan Al-Qur'an Itu Sia-Sia?


Ada sorang brother dekat University of California, Berkeley ni. Dia ceritakan mengenai kisah -bagaimana dia tertarik untuk memeluk Islam- kepada Imam Anwar al-Awlaqi; dan saya dengar kisah brother ni direct dari Imam Awlaqi:

Brother ni seorang African American. Dan of course time tu dia masih seorang non-Muslim; dia pernah dengar tentang "Islam" tapi tak berapa tahu sangat secara mendalam.

He said:

One day, in the beginning of the semester, I was walking through campus; and a member of the Muslim Association was handing out copies of translation of Qur'an.

So I picked up a copy.

And on my way home, on the bus, I had nothing to do, so I opened up this book that was given to me as a gift. I had no idea what it is.

I opened up the first page (which is Al-Fatihah). I thought this is an introduction to the book, -and who reads introductions?-, so I skipped the page.

And I went straight to the body of the book (The beginning of Suratul Baqarah)

I began reading:

Alif Laam Meem. There is no doubt in this book.

I was shocked by that statement. Usually when an author writes a book, they would start by apologizing for their mistakes and shortcomings. But here you have an author who's so confident about himself, he's stating that there is no doubt in my book. And imagine, that is the first thing that you see in front of your eyes.

So I was quite amazed and I wanted to know who is the author of this book. I flipped the front cover, didn't see any name. Looked at the back, didn't see any name. I didn't know who wrote this book.

And I kept on reading. And then eventually I realized that this wasn't written by a man. This comes straight from God himself.

The power and confidence that faces you as soon as you open the book.

And that brother said: It made my heart...shake.

Dan dia kata itulah reason dia memeluk Islam. Just that verse, "There is no doubt in this book."

Dan Imam Awlaqi sempat memberi pengajaran dari kisah brother tu: bahawa orang yang dok giving out Qur'an dekat campus tu mungkin dok pikir "Nobody's gonna read this. I'm just wasting my time. I'll just do it because they ask me to" blablabla gitu. Tapi kerana Qur'an yang diedarkan itulah brother African American ni memeluk Islam, dan bukan sekadar memeluk Islam malah kini menjadi seorang Imam yang sangat aktif berdakwah, bahkan ramai lagi yang memeluk Islam melalui Imam baru ni.

And that is the product of very small effort.

So guys, never belittle anything.

Maybe there's a small thing you will do here and there, and that will be the cause of your salvation on The Day of Judgement. And this is something that is in the hands of Allah s.w.t. so you'll never know. Therefore you should do whatever good you can. And leave it out there. Just throw the seeds and Allah s.w.t. will make them grow.

So do not belittle anything. Walau an talqaa akhaaka bi wajhin hasan - Even if it is as much as smiling in the face of your brother. [Al-Hadith]

______________________________________________________________
Imam Anwar Al-Awlaqi's lecture: [The Life of Prophet Muhammad (s.a.w.), Makkan Period: Part 11: The Early Immigrants Part 1]. 【MP3

Saturday, January 12, 2013

Door to Door