Tuesday, December 29, 2015

Melawat Syurga Selama 3 Jam


PART 1 [DOWNLOAD]
PART 2 [DOWNLOAD]
PART 3 [DOWNLOAD]

— Lecture disampaikan oleh Imam Anwar Al-Awlaki.

Sunday, December 13, 2015

That's My Brother!

Copy-pasted from my brother's Facebook (perkongsian Julai lalu):

-Begin Quote-

[TRAGEDI SAHUR]

Pagi tadi saya dan zaujah meng'up'kan selera mengada-ngada untuk bersahur di Encik Kepci di pantai terkemuka Kuantan, Teluk Chempedak.

Seperti biasa sama ada Ramadhan atau tidak, TC dipenuhi golongan pelbagai usia majoritasnya anak muda, malah ramai juga pelajar-pelajar sekolah (without parents)...

Selesai sahur, berdating ambil angin pantai sekitar 5.40 pagi (dah masuk subuh), ternampak sekumpulan anak muda masih sedang 'bersahur' maggi cup & rokok elektronik. Ada lelaki, ada perempuan.

On the way lalu kali ke-2, jam 6 pagi, mereka masih lagi 'bersahur'. Saya dan zaujah dalam senyuman memberitahu, "Dik...Dah subuh dah"
Seorang adik lelaki jawab, "Eh, ye ke kak. Dah ni yang tengah makan ni macamana?"

Kami jawab, "Habiskan yang dalam mulut tu je :D"

"Eh, bbazzir la nanti", jawab adik tu gelak-gelak dan kawan-kawan yang lain hanya senyum.
Kami pun berlalu. Tegur sekadar mungkin mereka tidak perasan waktu subuh sudah masuk. Mungkin tak seorang pun antara mereka memakai jam.

Dan sekiranya mereka tahu sekalipun, mungkin pemahaman & pendidikan mereka tidak sama dengan sebahagian kita yang, alhamdulillah, menerima pendidikan agama yang baik daripada keluarga & guru.

Kami tidak ada rasa jijik & geli dengan golongan adik-adik tadi..kerana yang bermain dalam fikiran hanyalah...

"Adakah dakwah yang kita semua sama-sama sampaikan (semua jemaah, semua golongan) sentiasa canang & uar-uarkan benar-benar tercapai matlamatnya & targetnya."

Jika golongan ibu bapa yang sudah 'besar' dan sudah banyak makan asam garam hanya mendabik dada dengan ego yang tidak berkesudahan, maka sama-samalah kita mulakan dari rebung yang insyaAllah masih ada harapan tinggi untuk dilentur :D

Sentiasa terkesan dengan tagline Tuan Muhammad Rizal M, 'Fasilitator juga dai'e'. Ya, dakwah banyak cara & cabangnya :D

Jom!

-End Quote-



فَذَكِّرْ إِنَّما أَنْتَ مُذَكِّرٌ
Maka berilah peringatan, kerana sesungguhnya KAMU HANYALAH orang yang memberi peringatan. [Al-Qur'an, 88:21]



...فَإِنْ أَعْرَضُوا فَما أَرْسَلْناكَ عَلَيْهِمْ حَفيظاً إِنْ عَلَيْكَ إِلاَّ الْبَلاغُ
Oleh itu, jika mereka berpaling ingkar, MAKA KAMI TIDAK MENGUTUSMU (wahai Muhammad) SEBAGAI PENGAWAS TERHADAP MEREKA; tugasmu tidak lain hanyalah menyampaikan... [Al-Qur'an, 42:48]



قَدْ جاءَكُمْ بَصائِرُ مِنْ رَبِّكُمْ فَمَنْ أَبْصَرَ فَلِنَفْسِهِ وَ مَنْ عَمِيَ فَعَلَيْها وَ ما أَنَا عَلَيْكُمْ بِحَفيظٍ
(Katakanlah wahai Muhammad): Sesungguhnya telah datang kepada kamu keterangan-keterangan (dalil-dalil dan bukti) dari Tuhan kamu; oleh itu sesiapa melihat (kebenaran itu serta menerimanya) maka faedahnya terpulang kepada dirinya sendiri dan sesiapa buta (dan enggan menerimanya) maka bahayanya tertimpalah ke atas dirinya sendiri dan TIADALAH AKU BERKEWAJIPAN MENJAGA DAN MENGAWASI KAMU. [Al-Qur'an, 6:104]



وَ ما أَنَا عَلَيْكُمْ بِحَفيظٍ...
...DAN AKU BUKANLAH ORANG YANG MENJAGA DAN MENGAWAS PERBUATAN KAMU. [Al-Qur'an, 11:86]



P/S: Seperkara lagi. Dalam ayat Al-Qur'an [6:104] di atas, kalian dapat lihat bahawa: yang bertanggungjawab terhadap perbuatan dirinya adalah mereka yang TELAH DATANG KEPADANYA KETERANGAN DARI TUHAN. i.e. bukan golongan jahil.

Jadi tumpukan juga perhatian kepada ayat adik saya: "Mungkin pemahaman & pendidikan mereka tidak sama dengan sebahagian kita yang, alhamdulillah, menerima pendidikan agama yang baik". Jadi janganlah kita terlalu bersikap judgmental terhadap mereka yang jahil.

Bagi pendakwah yang judgmental, ini ayat untuk kalian:



وَ أَطيعُوا اللَّهَ وَ أَطيعُوا الرَّسُولَ فَإِنْ تَوَلَّيْتُمْ فَإِنَّما عَلى‏ رَسُولِنَا الْبَلاغُ الْمُبينُ
Dan ta'atlah kepada Allah dan ta'atlah kepada Rasul-Nya, jika kamu berpaling, sesungguhnya kewajiban Rasul Kami hanyalah menyampaikan (amanat Allah) DENGAN TERANG. [Qur’an. 64:12]



Emphasisnya adalah pada frasa "DENGAN TERANG", "AL-MUBEEN". Jadi sebelum kalian memarahi golongan jahil, fikirkanlah terlebih dahulu tanggungjawab kalian menyampaikan amanat Allah DENGAN TERANG.

Atau bak kata adik saya, "Adakah dakwah yang kita semua sama-sama sampaikan (semua jemaah, semua golongan) sentiasa canang & uar-uarkan benar-benar tercapai matlamatnya & targetnya."

Tuesday, November 17, 2015

Life Lessons I Learned From My Friends

Bismillaahirrahmaanirrahiim.
Lessons I learned from Pa'an:
  1. Jangan terlalu percaya assumption sendiri. Just know that sangkaan buruk kita biasanya salah, sementara sangkaan baik biasanya betul.
  2. Punca pergaduhan biasanya terletak pada miscommunication. So to reconcile after a fight, always make it a habit to do your part of clarifying. Let A learn B's *behind the scenes* scenarios, and B learn A's. Barulah boleh wujud toleransi. In sha Allah this always work, unless A atau B memilih untuk vilify pihak lawan dan memilih untuk buat dunno kerana kononnya "nak clarify apa lagi? dah memang jelas salah dia!" and then sengaja melarikan diri dari gelanggang reconciliation dan sengaja shut off medium berkomunikasi.
  3. Jangan belajar agama untuk portray diri sebagai angel dan mereka yang kita benci sebagai demon. [ie Semua ayat al-Qur'an yang menerangkan ciri orang beriman, kita attribute kepada diri (eg instead of humbly making du'as like "Allahummaj'alnii minhum, O Allah, make me among these people", we arrogantly assert "I am this guy that Allah is talking about!") kemudian semua ayat yang menerangkan ciri orang munafiq dan kafir, kita attribute kepada mereka yang kita benci (eg by saying "I can think of Fulan and Fulanah from this ayah!")] DON'T do that. Jadikanlah ayat ciri orang kafir, munafiq dan ahli neraka sebagai instrumen pemuhasabah, "do I have these traits?", "Allahumma laa taj'alnii minhum, O Allah, don't make me among these people."
  4. Tak semua orang boleh memahami kita, termasuk mereka yang kita sayangi. Tak semua orang boleh memahami kita, terutama mereka yang punya polar-opposite-personality dari kita. Personaliti manusia memang beragam, so learn to embrace that diversity. Belajarlah untuk bertoleransi. Jadilah seperti Abu Bakar RA yang terima nature 'kasar' Umar RA, dan Umar RA yang terima nature 'lemah-lembut' Abu Bakar RA. They were bestfriends despite having personaliti yang berlawanan kutub.
  5. Sometimes it is healthy to exercise the 'whatever' attitude. Terutama terhadap bisikan jahat hati sendiri dan terhadap kutukan mereka yang tidak mahu berdialog.
  6. Friendship boleh berterusan tanpa Friend-ship Facebook
  7. Narcissism will make even good looking people look ugly.
  8. Allah SWT lah yang mengatur dan mentadbir segala urusan alam. Bukan kita. So when things don't go our way, belajarlah untuk redha. Janganlah komplen, dan tak perlu salahkan siapa-siapa. Take comfort in believing that 'ada hikmah di sebalik setiap dugaan/kejadian'. [if you're being oppressed, of course that's a whole different story. Redhalah dengan taqdir Allah; tapi jangan pula redha dengan status quo - i.e. of course you have to do something]
  9. Jangan main chess guna hati dan psychology orang. Logik dunia sebenar kita tak beroperasi seperti logik dunia fiction. Dunia kita ditadbir oleh Allah Yang Maha Adil. So ittaqullah. Remember that HE can turn your tables anytime.
  10. Forgetfulness, in a way, is a blessing.
  11. Jangan guna logik cliche drama untuk lihat dunia sebenar (orang hot - baik. orang ugly - jahat). Di zaman yang terlalu rupa-paras-centric ni, realitinya biasanya adalah sebaliknya. Yang hot/hensem/cantik, oleh kerana terlalu di-spoil oleh para peminat mereka di media sosial (or even in real life), perangai mereka biasanya.....you know. Apapun, may Allah protect us from such trials. Dan semoga mereka lulus dalam ujian mereka dan kembali kepada Allah.

Lessons I learned from Ustaz Hasrizal:
  1. Choose your friends wisely. Berkawanlah dengan mereka yang lebih pandai dan lebih tua dari kita - dapat membantu kita menjadi lebih matang dan lebih tawaduk.
  2. Don't base your religion on just any khabar angin. Aqidah dan fahaman fiqh perlu berdalil.
  3. Pemahaman agama mengikut manhaj Salaf atau Khalaf, mana-mana pun in sha Allah diredhai Allah. Jadi tak perlu gaduh-gaduh.
  4. Being gay or lesbian in and of itself is not a sin. Yang berdosa adalah aktiviti homoseks. Jadi asalkan individu gay atau lesbian itu berusaha melawan naluri 'luar tabie' mereka & berusaha menjauhi hubungan homoseks, let them be. Tak perlu benci mereka.

Lessons I learned from Nana:
  1. Inconvenience is adventure misinterpreted.
  2. Syaitan boleh bisik dekat hati kita, tapi tak boleh dengar bisik hati kita. Jadi bagi mengelak dari dia tahu apa yang sedang kita fikir, banyakkanlah berdiam. Esp. kalau setakat nak merungut merengek, baik lagi berdiam. Jangan biar dia ambil kesempatan dari rungutan kita. Dekat blog pun, jangan nak kongsi segala rahsia. Learn to keep some things secret & private, only between you and Allah. 'Berahsia' tak sama dengan 'Hypocrisy', so don't worry.
- Believe you me, knowing this has made my life
much more bahagia, since 2014. Alhamdulillah.

Lessons I learned from Naz:
  1. Pencapaian akademik bukanlah cerminan sebenar kepandaian seseorang. Especially in this day and age.

Lessons I learned from Nazif:
  1. Kita bukan Allah. Jadi bila nak tegur silap orang, tegurlah sebagai seorang manusia. Tegurlah dengan cara seorang fellow manusia menegur rakan semanusia.

Lessons I learned from Brother Nouman Ali Khan:
  1. Takbur adalah antara sifat yang paling dibenci Allah. Jika terdapat walau sebesar zarah sekalipun dalam hati, kita akan dihalang dari memasuki Syurga (berdasarkan Hadith Sahih Muslim). Jadi jangan ingat bila kita lebih pandai & lebih alim & lebih baik & lebih banyak amal daripada orang, kita akan gerenti dapat masuk Syurga. Mentaliti "aku jauh lebih baik daripada dia (so I don't have to listen to whatever he has to say)", i.e. mentaliti 'holier than thou' adalah satu cabang dari sifat kibr. So always keep your ego / pride in check.
  2. Jangan lupa contextualization semasa membaca terjemahan al-Qur'an. Dan bagaimana mungkin dapat kita lakukan contextualization, melainkan dengan mempelajari Seerah. Jadi belajarlah Seerah.
  3. Kalau nak appreciate kehebatan mukjizat al-Qur'an, kita kenalah belajar Bahasa Arab al-Qur'an (Quranic Arabic).

Lessons I learned from Imam Anwar al-Awlaqi:
  1. Belajar al-Qur'an dan Hadith secara sendirian tidak salah, asal dibaca untuk 'seek guidance' dan bukan untuk jadi self-taught sheikh. Jadi hukum dan fatwa, jangan derive melalui pembacaan sendiri. Hukum dan fatwa, kenalah rujuk ulama.
  2. Among BANYAK lagi benda-benda bermanfaat lain. Anda boleh download & layan lecture beliau sendiri; dari [SINI].

Lessons I learned from Sh. Yasir Qadhi:
  1. Doa tak semestinya dikabulkan dalam bentuk yang kita minta/hajati. Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk kita. So trust Allah's wisdom. Bila seseorang hamba mengangkat tangan untuk berdoa, Allah Sangat Malu membiarkannya turun kembali tanpa diberikan apa-apa. The LEAST that HE will give is "forgiveness" [Hadith]. So bila kita berdoa, kita akan dapat samada (1) apa yang kita minta, atau (2) apa yang lebih baik dari apa yang kita minta, atau (3) keampunan. Never less than that. Subhaanallah.
  2. Any calamity that brings you closer to Allah is actually a blessing-in-disguise!
  3. Worried that Allah is not happy with you? "Giving charity extinguishes the wrath of Allah" [Hadith].
  4. Belajarlah menghormati antara sesama manusia, sesama Muslim, antara Muslim dan Non-Muslim, antara Sufi dan Salafi, antara Sunni dan Syiah. Hanya kerana tak setuju dengan pegangan aqidah/fiqh seseorang, tak bermakna kita kena dehumanize mereka. Tak setuju bab aqidah/fiqh adalah seperkara, menghormati seseorang sebagai manusia adalah seperkara lain. Tak perlu gaduh-gaduh. Sebenci-benci kita kepada aqidah Syiah sekalipun, bila mereka (Mehdi Hasan for example) pertahankan Islam against Islamophobic Christians, beria kita bersorak menyokong hujah individu Syiah tu, ye tak? Sebenci-benci kita kepada aqidah Christian sekalipun (or even Yahudi), bila mereka berdebat menegakkan hujah kewujudan Tuhan against Atheists, beria kita sokong hujah individu Kristian (or even Yahudi) tu, ye tak? Sebenci-benci kita kepada aqidah dan keangkuhan Atheist sekalipun….so on and so forth.
  5. Hormatilah profession dan expertise orang. Belajarlah untuk tidak buka mulut dalam hal yang bukan bidang kita. Atau belajarlah untuk belajar daripada mereka yang ahli, sebelum kita buka mulut.
  6. Biasanya bila gaduh, kita dengan pihak lawan kita sebenarnya sama-sama memperdebatkan opinion yang sama-sama betul. Titik perselisihan terletak pada soal perbezaan perspektif.
  7. Among BANYAK lagi benda-benda bermanfaat lain. Anda boleh dengar lecture beliau sendiri; dari [SINI].

Lessons I learned from Mufti Ismail Menk & Dr. Bilal Philips:
  1. If you wanna live a positive life, beroptimistiklah terhadap Allah SWT.
  2. A lot of problems in this world would disappear if we talked to each other instead of talking about each other.
  3. Make excuse for people like you make excuse for yourself. "Dia belum balas mesej mungkin sebab tengah busy". "Dia lambat sampai mungkin sebab jalan jam teruk". "Dia pecut mungkin sebab tengah sakit perut". And if you can't think of any excuse for them, just assume that they have one that you're unaware of.

Lessons I learned from Ustaz Shuib Saimin:
  1. Malam-malam, selepas tahajjud, bersembanglah dengan Allah SWT. Jadikanlah Allah SWT sebagai tempat mengadu dan berkongsi kegembiraan.

Lessons I learned from Yong:
  1. Setiap orang ada ujian tersendiri. Tak perlu dibanding-bandingkan ujian kita dengan orang. Dan jangan sekali-kali trivialize/perlekeh ujian orang. Eg. by saying "Yang ko dok whine setiap hari kata lonely bagai ni macam la family ko semua dah takde. Ko tu mengada je lebih sebenarnya tahu tak? Minggu lepas ayah aku meninggal, ada ko ucap takziah?"
  2. Janganlah semua individu saleh menyembunyikan amal kebaikan masing-masing atas nama mengelak riya', sampaikan kebaikan langsung lesap dari lahir norma masyarakat. Elak riya' sememangnya terpuji di peringkat individu, tapi fikirkanlah implikasinya di peringkat masyarakat. Jangan sampai amal kebaikan menjadi suatu keasingan sedang kemaksiatan pula menjadi suatu kebiasaan. [Pos gambar "Done tarawih" itu dikira riya'? What if her intention was to inspire her friends? - So again, fikirkanlah implikasinya di peringkat sosial.]

Lessons I learned from Brother Hamza Tzortzis:
  1. Our judgments about other people say less about who they are, and more about who we are. Eg. Kalau kita suka tegur kesalahan orang dengan gaya sarkastik & berbisa, kita sebenarnya sedang mendedahkan kepada orang ramai bahawa "aku ni memang suka sakitkan hati orang!", "aku ni memang jenis tak reti cakap elok-elok!", "aku ni memang takabbur!", "aku ni memang suka tunjuk pandai!" etc. [Note: of course being sarcastic with your friends is a different thing].

Lessons I learned from Dr. Tariq Ramadan:
  1. The more you look into and understand yourself, the less judgmental you become towards others.
  2. When you see a brother sin, be a private educator, not a public tribunal.
  3. The most valuable asset is not a head full of knowledge. But a heart full of love, with an ear ready to listen, and a hand willing to help.
  4. The intellectual capacity to understand does not always offer the emotional strength to stand.

Lessons I learned from Imam Omar Suleiman:
  1. Perbanyakkanlah sujud syukur. Tak payah pun. Bila timbul rasa syukur, sebelum kongsi kegembiraan tu dengan siapa-siapa, terus fall-prostrate kepada Allah, mengadap kiblat (atau kalau tak tau kiblat, ke arah mana pun), kemudian baca bacaan sujud seperti dalam solat-solat biasa. Done. Atau kalau nak tambah personal note sendiri, "alhamdulillah" ke "terima kasih Ya Allah" ke, tambahlah.

Lessons I learned from Sh. Navaid Aziz:
  1. Confidence is silent. Insecurities are loud.

Lessons I learned from Ustaz Syarqawi:
  1. Sejahil-jahil kita tentang Hadith sekalipun, kenalah tahu bahawa 2 sumber rujukan hadith sahih utama bagi kita sunni adalah: sahih Bukhari dan Muslim. Jadi hafallah dua nama ni: BUKHARI dan MUSLIM.
[I learned this when I was 13 btw]




Dengan itu sekian. Semoga bermanfaat :) Wassalaam.

Sunday, September 13, 2015

Buat Yang Datang Mencari Aku

Salaam.

Buat kawan-kawan lama aku, terutama kawan-kawan UTMKL. Kalau korang ada datang cari aku, pertama sekali, thank you. Dan kedua, how are you.

Ketiga, korang pun semua dekat 30 dah. Aku pun alhamdulillah, dari segi pemikiran dan emosi, ada kemajuan. Sekurang-kurangnya dah tak emo macam dulu, alhamdulillah. Boleh kata dah matang lah jugak. So kalau aku cakap benda yang aku akan cakap ni, aku rasa korang pun dapat faham je. Won't deem it 'bizarre'. Sebab kita, insha Allah, sama-sama dah matang, kan?

So.

Aku 'tak berhubung' (atau dalam BI: "not being connected" dan bukannya "don't contact" - i.e. Takda korang dalam frenlist & tak follow korang - i.e. Tak menghubungkan diri dengan korang) dekat Facebook @ Twitter, adalah kerana aku rasa 'environment' yang aku idamkan, tidak sama dengan 'environment' yang sedang korang 'diami' sekarang. Maksud aku, persekitaran Facebook & persekitaran Twitter tu lah.

Kita semua tahu, antara budaya masyarakat kita orang Malaysia adalah... suka merungut. As if merungut tu adalah hobi sampingan kita; and some even have it as their ONLY hobby *innaa lillah.* So even dekat FB & Tweety bird sekalipun, itulah jugak yang kita dok buat. Merungut, merungut, dan merungut.

And then antara habit sesetengah kita pulak, suka share bahan perkongsian yang....emmm... yang bersifat pseudo-intellectual & sensation-seeking & suka menkondem orang.. (and sometimes they even sound religious. so ia memancarkan sinar aura palsu "aku sedang berdakwah wahai kawan-kawan!". padahal hakikatnya ....emmm... let's just say it's too cetek to be dakwah, like this one: [THIS ONE])

And then ada sesetengah kita pulak suka bercakap mengenai politik dan ekonomi seolah-olah kitalah expert, mengalahkan actual politicians and economists. And worse, lazimkan kata-kata kesat dan sarcasm dalam mengkritik orang yang punya pandangan berbeza.

The list can go on and on. But you get my point.

How negative! Kalau korang dapat stay positive dalam persekitaran macam tu, good for you. Tapi AKU, aku tak boleh. Aku ni jenis yang terlalu mudah terpengaruh dengan persekitaran. So now you guys can connect the dots. Sebab tu aku jauhkan diri dari persekitaran tu.

Persekitaran yang aku idamkan adalah persekitaran yang lebih positif dan lebih akademik (by academic, I mean: info-info yang dikongsikan bersifat authentic + tidak emosi). Persekitaran yang aku idamkan adalah persekitaran yang matang dan tenang even bila ada 2 orang berbeza pendapat. Persekitaran yang bebas dari sarcasm dan budaya perbodohkan orang lain, even dalam 'mempromosi' kebaikan. Aku tak gemar tengok orang yang promote kebaikan dengan cara perbodohkan orang lain (like, promote pemakaian tudung dengan cara perbodohkan orang yang tak pakai tudung; promote amalan baca quran dengan cara perlekehkan orang yang tak baca / jarang baca quran). Persekitaran yang aku idamkan adalah persekitaran yang setiap individu berlumba-lumba, bersaing melakukan kebajikan dan berebut mendapatkan pahala. Persekitaran yang penuh dengan compassion & love. Persekitaran yang setiap individu sopan dan beradab.

Dan... alhamdulillah Allah SWT telahpun temukan aku dengan environment macam tu pada 2 tahun lepas. (btw, sebab tu aku terus ghaib dari pandangan mata korang sejak 2 tahun lepas).

Apa yang aku nak sampaikan melalui entry ni adalah: Aku jauhkan diri 'dari korang' tu bukanlah kerana aku bencikan korang. Dan hakikatnya aku sebenarnya nak jauhkan diri 'dari persekitaran korang' dan bukannya 'dari korang'.

Dan aku cari persekitaran baru tu adalah kerana, as I said before, aku ni mudah terpengaruh. So aku NAK TERPENGARUH dengan environment yang positif. Sebab tu aku berpindah ke environment IDAMAN.

So..... tu je yang aku nak cakap. Thank you sudi baca sampai habis. Wassalaam :)

Ps: You guys do know that the term 'unfriend' that's used on Facebook is kind of problematic right? As if Facebook is the only means that human beings can use to bond with their friends. As if bila kita nak berpisah dari seseorang di alam Facebook (atas faktor tertentu), kita kena declare bahawa "korang ni bukan lagi kawan aku" (coz you see, we're UNfriending people). As if friendship can never exist without Facebook's 'friend'-ship.

Pps: I do miss chatting with you guys.

Ppps: Korang semua pernah dengar kisah taubat pembunuh 100 nyawa, kan? Hadith. And in that hadith, what did that scholar asked that 'pembunuh' to do? Dia suruh pembunuh tu 'berpindah ke tempat baru', ke persekitaran baru, kan? Guess why. :)

Friday, June 19, 2015

10 FOR 20 AT 40 [TEN PIECES OF ADVICE I’D GIVE TO MY TWENTY-YEAR OLD SELF NOW THAT I’M FORTY] - by Sh. Yasir Qadhi

[Copy-pasted from MuslimMatters.org]

Forty is a special age. It's the quintessential age of mid-life. It's older than 'young', but younger than 'old'. It's an age where one has typically finished jumping all the hoops that society and education and starting a family require, and where one now looks forward to thinking about the major accomplishments of life, and the legacy that one wishes to leave.

The Qur'an mentions forty as the age of reaching full maturity: “Until, when (man) reaches his maturity (ashudd), and reaches forty years of age, he says, 'O My Lord! Allow me to thank the blessings that you have bestowed on me, and on my parents, and that I perform good deeds that are pleasing to you, and make my children righteous as well. Truly, I repent unto You, and are of those who submit totally to you” [Ahqāf; 15].

No wonder, then, that our Prophet Muhammad ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him) actually began receiving inspiration and preaching his message at the age of forty. For forty years, he was merely being prepared for the real purpose of his mission: the call to Allah.

This is the year that I reach that important milestone of life. I do not know what the future holds for me, although of course I have my visions and plans. But it seems fitting for me to pause and reflect upon the last four decades of my life, and ponder over its ups and downs.

I remember vividly many of my thoughts and emotions when I was twenty. It was exactly twenty years ago that I graduated from the University of Houston, and left for the Islamic University of Madinah, beginning a new phase of my life. I began thinking, “If I could, somehow, give my younger self some advice; if I could address the young man of twenty, now that I am forty, and hope that he would listen to my advice, what would I tell him?”

These are the top ten things that came to mind. I hope those of you who are still in their twenties (and perhaps some of you who are older!) will benefit from it.

1) Don't be so certain about your opinions and views.

Arrogance and cockiness define teenage years, and a young man (or woman) at twenty really is just a teenager, plus one. Views about how to live, about interpretations of religion, about how you would do things differently than everyone else in the world – those views typically stem from a naïve and inexperienced view of the world. You will realize that over-enthusiasm and strongly held opinions are the quintessential signs of being young. Don't judge others who disagree with your views too harshly: you just might find yourself holding those same views a few years or decades down the line!

2) The most important source of practical knowledge is life itself.

Continuing from the last point, realize that the single greatest source of wisdom is learnt by living life itself. No matter how many lectures you attend, or books you read, or how deeply you contemplate or think, nothing substitutes the wisdom gained from simply experiencing the world around you. In order to be a good spouse, you need to learn to navigate the ups and down of a marriage. In order to be a good parent, you need to have your own children and learn to take care of them throughout their stages of childhood. In order to be a good human, you need to experience the good and bad of humanity.

'Facts' from books are great, but they must be shaped and seasoned and tested on the playground of life. Appreciate that you might not be in the best shape to judge everything, especially since you might not have experienced those things before. Through experience, and trial and error, one's methods for dealing with all types of problems are refined.

A corollary of this piece of advice (and if I had more than ten in this list, this would be number eleven) is: Respect and benefit from those older than you. Perhaps you know more than an elder about a certain matter (or, to phrase it more precisely: perhaps you think you know more than them about a certain matter), but no matter how knowledgeable you are about quantum mechanics, or investigating sahih hadiths, or understanding the latest psychological theories from your textbooks, you simply cannot match the wisdom of your grandmother when it comes to navigating the intricacies of human interactions and raw emotions.

Thursday, June 18, 2015

Reminiscing My SMTG Days

Bismillah. Salaam.

Selamat Tahun Baru yalls.

Aku teringin nak update blog sebenaunya... Tapi oleh kerana daku super tidak mengetahui tentang apa harus ku apdeti.... Super tiada apa untuk diceritakan... So....

Bee tee doubleU... Biasanya setiap akhir tahun, aku akan karang entry "Summary of 201X" kan? Tapi siriyusly, "Tahun 2015" aku super tidak berbaloi untuk di-summarize... So aku tak akan buat entry summary untuk 2015.

Sebagai ganti(?), aku nak super kongsi pengalaman persekolahan aku dulu lah ye.
Sekolah Menengah Teknik Gombak menurut memori aku

Harini aku akan bawak korang semua melawat dunia SMTG AKU! Dunia SMTG yang ada dalam kepala aku! Bukan SMTG sebenar okeh. Dunia memori aku.

Dunia sekolah yang besau & majestic.

Tapi kalau bukan 'menurut memori aku' pun, SMTG ni memang kira dalam kategori sekolah yang agak besau..... kot?

Besau tak besau, yang membuatkan suasananya menjadi 'majestic' di mata aku adalah jumlah tangganya yang perlu diharungi!! Jalan sikit confront tangga. Jalan sikit confront tangga. Almaklum sekolah yang dibina atas kawasan bukauan, dekat tepi highway.... I super loike!! I loike all the tanggas & I loike the highway in the background. Dari dorm aku pun boleh nampak highway berlatarbelakangkan bukauan. Malam-malam sangat romantic okeh!! Lampu oren highway tu mencipta suasana romantik.

But heh, Pacik Apis. Jangan kelam-kabut please. Mari ceritakan satu demi satu please. Mengikut kronologi. Okeh? Yarghh.

____________________


Mari ceritakan dulu kisah kemasukan aku ke SMTG.

Lepas PMR, kononnya aku dah tetapkan cita-cita nak jadi arkitek. That's why Teknik menjadi pilihan (instead of meneruskan sekolah agama - And I know, much can be said about this, but for the purpose of this entry, mari abaikan detail situ).

And why specifically "Gombak", padahal dekat Sungai Buloh pun ade je teknik, adalah kerana parents aku syorkan Teknik Gombak. Kata mom "Dekat dengan tempat kerja ayah (UIA Gombak), jadi senang nak visit". Hahah. Memang betul-betul dekat pun.

So sebelum masuk SMTG ni pun, dah banyak kali aku penah lalu tepi dia masa ikut ayahanda gi tempat kerja. Dan setiap kalinya, I go, "Cantiknya bangunan ni (tambah-tambah masa tu buildings baru siap). Sekolah ke? Besarnya", gitu. And later on, I come to know that that is Sekolah Menengah Teknik Gombak. "Wow. Sekolah rupanya. Mesti best siapa dapat sekolah sini..." - not knowing that aku pun bakal jadi student situ.

... So bila parents aku syorkan 'Teknik Gombak' tu, memang laju je lah aku menge-yes-kannya! "Warghh! Aku pun dapat jadi penghuni castle tu!" Alhamdulillah!

___________________


Hari Pendaftaran

Meriah! Macam ada pesta! Dekat gate depan, kedatangan pelajau baru disambut oleh abam-abam & akak-akak pengawas dengan senyuman. Walaaa.

Then lalui procedure tipikal pendaftaran. Dekat kelas & dewan makan.

Jujurnya, aku sebagai seorang ex budak sekolah agama, masa hari pertama tu, warghhh, telah mengalami culture shock dengan shock bermagnitud 7! Bila tengok perangai bebudak pompuan masing-masing 'liar' (berbanding pompuan sekolah aku sebelum tu), I was like, "Ishhh". Then bila nampak tudung cikgu aku nipis bebenau sampai boleh nampak rambut di bawahnya, I was like, "Sama macam tak pakai tudung!!".. Hargh. Tipikal budak sekolah agama lah tu kan. Cara ustaz & ustazah sekolah agama mengajar kita "what's wrong & right" (sambil demonize contoh-contoh yang buruk) membuatkan kita masing-masing jadi judgmental... kan? Membuat kita jadi suka demonize orang-orang yang kurang religious.
Sidenote: No doubt, approach para ustaz & ustazah
'mengajar nilai baik & buruk' mungkin boleh diperbaiki,
tapi papepun, aku still sayam semua ustaz ustazah aku!
Tanpa mereka, sungguh, tiadalah daku pada hari ini!
I mean it.

Kembali kepada cerita culture shock tadi. Bukan aku je yang mengalami culture shock. Bahkan ayahanda daku jua. He was like, "Mat saleh pon register anak sini?!..." Hahah. *yang ni tak berapa nak 'culture' sangat kot shock dia... tapi still shock*

Muka budak tu memang mat saleh, rambut pun perang, tapi speaking Melayu macam biasa je. And op coz, a Muslim.

Perangai budak tu agak... agak liar tbh. So awal-awal, aku tak berapa nak gemar budak tu. Tapi few weeks later, time prep malam, ada sekali tu, dia dengan memember dia datang buat kacau dekat kelas aku. Dok berhuha tak tentu arah. So aku dok jeling dia dengan jelingan tak puas hati. Bila dia pasan jelingan aku, dia balas balik jelingan tu.. Bertentang mata lelama. Pastu dia datang dok sebelah aku & start tanya nama bagai & then start mengorat aku!! Bwahahaha!! Tahapa-hapa sungguh! Rupanya dia tu memang openly gay. Aku baru tau time tu. Then member dia tanya, "Wei Harith, ko bukan dah ada Husni ke?", he goes "Dah busuk", then "Meor?", blablabla... so on and so forth... Boy, that escalated quickly... Tsk tsk tsk.
Tapi gay tak gay, sejak dia beri layanan baik kat aku tu, aku pon terus jadi okay dengan dia. Hahah. Policy aku zaman sekolah dulu memang sempoi: Sapa baik dengan aku, aku baik dengan dia. Siapa gengster dengan aku, aku gengster dengan dia. *The latter is very childish, I know*

_________________


Kenalan Zaman Sekolah

Pastu aku jalani kehidupan sekolah macam bebudak sekolah biasa..... Well not really. Zaman sekolah dulu perangai aku ni sangat kesquirrelan. So by the grace & mercy of Allah, aku dapat bekawan dengan semua orang, alhamdulillah. So walaupun aku takde pegang apa-apa jawatan, tapi bilangan kenalan aku, maa shaa Allah, aku rasa satu sekolah pun kenal aku kot? Sampaikan kekadang orang yang aku tak kenal pun tegur aku, "Alhafis~". Dah macam celebrity ha XD Hahah. So dari segi tu, rasanya aku ni tak berapa nak 'macam budak sekolah biasa'.

Bee tee doubleU... Antara panggilan aku yang paling common zaman SMTG dulu adalah "Alhafis".... Sebab batch aku dulu terlampau ramai budak bernama "Hafiz". So bagi membantu orang membezakan antara setiap Hafi(d)zs, terpaksolah kami dipanggil dengan panggilan yang..... yang tak Apis.. Dekat kelas aku je pun dah ada 2 orang Hafidz (termasuk aku). So awal-awal dulu, guru kelas aku penah suggest, "Apa kata sorang kita panggil Hafiz The First, sorang lagi Hafiz The Second". Bwahahaha! Ingat kitorang ni robot ape?! XD Tapi suggestion tu tak diterima pakai pun. Last-last aku dipanggil "Alhafis" dan sorang lagi "Imam".

Then bila naik form 5, cikgu Fizik aku tolong establish nickname yang lebih singkat untuk aku, "Al". Bila sekali cikgu tu panggil aku macamtu, aku & bebudak kelas aku semua rasa panggilan tu 'masuk' dengan aku, so lepas tu terus lekat jadi nick. Ahha.

Masa awal form 4 dulu ada lagi satu nickname: "Comel", nickname yang diberikan oleh seorang abam senior blockmate asrama. - Masa time prep, aku dok sembang ngan kengkawan aku. Abam tu dok usha keadaan aku yang sedang bersembang & sedang gelak-gelak. Pastu abam tu kata aku ni comel. *blush blush... maa shaa Allah, laa quwwata illaa billah*. So dari situ beliau terus namakan aku "Comel".

Lepas tu abam tu jadi rajin datang lepak dorm aku. Ada sehari tu, beliau tengok buku nota aku semua bertulis "Bismillaahirrahmaanirrahiim (jawi)" dekat kulit depan. So beliau tegur, "Dah tulis macamni, pasni takleh langkah dah lah buku-buku ni", beliau tegur dengan nada 'menegur kesalahan', so aku jadi kompius, bingung, heran... Dalam hati: "Kenapa tulis Bismillah pun jadi macam satu kesalahan? Memang aku takda niat nak langkah pun? BUKU kot?". And being a frank guy that I am, aku cakap terus-terang, "Memang takkan langkah pun". Then abam tu sangka aku tak paham maksud beliau, so beliau cuba rephrase, "Yelah. Tapi dah tulis Bismillah ni, lepas ni memang dah takleh langkah terus dah la". Then aku pun cuba rephrase semula, "A'ah. Tapi ni kan buku. Memang saya takda niat nak langkah pun bang. Kalau takda tulis pun memang saya takkan langkah". Then dialog tu berulang beberapa kali sampai nada suara pun makin berubah jadi nada pergaduhan. Hahahah.
Then ada sehari tu, masa aku tengah iron baju dekat bilik pantry, abam tu dan kengkawan beliau dok sembang sesama mereka kat area situ. Aku terdengar perbualan mereka yang dok mengumpat pasal GPK. So aku tegur abam tu, "Tak baik cakap macam tu". Entah, mood abam tu tengah tak elok ke ape, ditambah dengan kes "Buku Bismillah" sebelum tu, kalini abam tu marah aku. Dan sejak tu, beliau terus ubah nickname aku dari "Comel" jadik "Kerek(ter)". Kerek. Ter. Hahaha. Naming-sense beliau sangat comel okeh. Nak panggil aku "Kerek", tapi masih dihias dengan suffix "Ter" dekat belakang supaya jadi "Character". Menyembunyikan bunyi 'Kerek'.

Walaupun sejak tu abam tu dah jadi tak suka kat aku, tapi alhamdulillah takdaklah sampai jadi kes buli. Macam aku cakap awal-awal tadi, sekolah aku ni adalah sekolah baru. Batch abam tu adalah 1st Batch dan Batch aku adalah 2nd. Dari awal-awal lagi Ketua Warden kesayangan kami (Cikgu Zamri) dah prevent kes "Senior buli Junior" molek-molek, so (at least masa zaman aku dulu, for first few months) SMTG memang suci & murni dari kes buli-membuli, alhamdulillah.

Lagipun yang kurang berpuas hati dengan aku adalah abam tu sorang je. Sementara aku masih rapat je lagi dengan semua abam-abam senior lain, seperti Abam Pikachu, Abam Fadhil ('otai' besau AKA ketua AJK surau), Pak Cik, Abam Pa'an, Abam Muzaffar etc. etc. So membuli aku adalah satu mission impossible, alhamdulillah. Heh. Aku citer ni macam abam tu betul-betul ada niat nak buli aku pulak kan. Non non. Abam tu baik okeh. Cuma momentum kemarahan beliau haritu memang tak mutahil kalau terbawak jadi kes buli. Ahha. Dan.... jujurnya beliau memang ada aura gengster. That, I'm not gonna lie. Hahah XD Sowie, bang!

__________________


Mr. Cupid

Cintan-cintun adalah adat budak sekolah menengah. Walaupun masa zaman sekolah agama sebelumnya, 'bercouple' dijadikan satu big deal oleh para ustaz & ustazah (and I suppose they're right in this regard), tapi sejak masuk teknik ni, bila aku dikelilingi oleh kengkawan yang.... masing-masing bercintan-cintun berlovey-dovey as if it's nothing, aku pun mula jadi Aiman Tak Kisah. Pengaruh rakan sebaya barangkali? Walaupun kalau ikutkan peraturan(?), memang cikgu-cikgu sekolah teknik ni pun larang pelajar-pelajarnya bercintun. Tapi masing-masing pelajar took that as 'rule to be broken'.
Actually, I'm not sure if it was officially a 'rule',
tapi yang pasti, masa zaman aku dulu, ada pasangan
yang pernah dimalukan oleh cikgu (as if kena denda),
atas kesalahan 'bercinta'.

Papepun Aku, alhamdulillah, perangai squirrel aku telah memainkan peranan sebagai pendinding yang mematahkan setiap panahan cinta encik cupid yang dilepaskan ke arah aku, so aku takda terlibat dengan sebarang aktiviti cintun... melainkan sebagai Mr. Cupid itu sendiri. Aha. Aku sendiri yang jadi Encik Cupid.... yang memanah panahan cinta, yang menyampaikan risalah-risalah cinta antara pasangan-pasangan couple. Almaklum perangai squirrel. Memang calon terbaiklah untuk jadi encik cupid kan? Waha XD

Antara couple yang 'menjadi' hasil panahan aku adalah:
Jimie & Wawa
... dan anaknya
(2015)

Jimie adalah penghuni seat sebelah aku kat dalam kelas (masa form 4). Dia tahu aku ni jenis bekawan dengan semua orang, so bila dia ada berminat ngan sowang budak pompuan kelas Awam 3 ni (and that's Wawa, obviously), dia mintak aku jadi utusan yang menyampaikan risalah cinta dia.

Then bila dia dapat reply dari Wawa, hahah, aku ingat lagi senyuman gembira dia time tu. Happy bebenor-benor! Dok usap-usap dagu & mulut sendiri menahan kegembiraan.

Walaupun aku tak harapkan apa-apa balasan dari benda tu, tapi sebab Jimie ni seorang yang dutiful, so sejak tu dia jadi extra-baik dengan aku. Masa gi lawatan ke KLIA pun, aku saja-saja gurau mintak dia belanja aku McD. Tapi tanpa diduga, dia betul-betul pi belanja!! Bagi aku time tu, McD adalah satu makanan luxury, so kowang dapat bayangkan betapa gumbiranya daku!! Aku kompom ngan dia bebanyak kali, "Betul ke ni?? Belanja saya?? Betul??" Hahah XD

Oh bee tee doubleU, masa form 4, aku masih gunakan bahasa "saya-awak" dalam perbualan seharian... Sebab masa baru balik dari Jepun dulu, bonda aku ajar macamtu. - Tapi then bila masuk form 5, aku start ubah gaya bahasa aku jadi "aku-ko" macam orang lain gak.. Memang rasa awkward bebenau lah mula-mula! Kawan-kawan aku pun ada yang tease "Waah. Alhafis pun dah pandai guna aku-ko la sekaraaang". Hahahah.

Setahu aku ada sorang lagi.... yang gunakan bahasa saya-awak dalam perbualan sehariannya selain aku. Mawaddah! - Waddah ni kisah hidup beliau agak nak sama dengan aku. Baru balik obersi. Cuma instead of Jepun, beliau dari US. Ayahanda beliau pun satu tempat kerja dengan ayahanda aku. UIA. Fakulti sama. Ofis dekat je. Satu tingkat. Ayahanda aku kenal ayahanda beliau sejak..... rasanya sejak sebelum aku lahir lagi kot? So op coz, aku pun, sejak sebelum masuk SMTG lagi dah kenal Waddah sebagai 'Anak Pak Cik Alias'.

__________________


Bebudak Dorm C7

Dekat asrama, aku lebih rapat dengan bebudak Dorm C7 (dorm sebelah) berbanding bebudak dorm sendiri.

Sebab bagi aku, bebudak C7 tu semuanya teramat superamat tersangat super duper ultra hyper baik! Literally SEMUA!

Semua sopan, bersolat, masing-masing rapat antara satu sama lain, takda yang pancarkan aura gengster, semua suka berjenaka.

Jadi aku rasa SELESA dok dengan diorang. Aku memang suka bebenau-benau atmosphere dorm & budak C7! Hujung-hujung minggu pun salu lepak dorm diorang. Bila Jumaat, gi semayang Jumaat pon dengan diorang.

Bee tee doubleU, bebudak SMTG dulu semua bersembahyang jumaat di Masjid UIA Gombak. So yup, setiap Jumaat, kitorang semua akan berjalan kaki dari sekolah ke Masjid UIA. Dan aku amat menyukai PERJALANAN ke UIA tu! Sebagai seorang penggemar game RPG 90an, aku amat mencintai atmosphere dunia ala... ala kingdom? Ala kingdom! Ahha! Bagi aku, UIA tu adalah sebuah castle! So bagi aku, perjalanan semayang Jumaat aku menuju UIA tu adalah bagai "kembara utusan Kingdom of SMTG menuju Kingdom of UIA". Arrggghhhh~~~. Urrrgghhh~~~ Sooo RPG! <3 "Perjalanan" tu [in and of itself] pon aku dah cukup enjoy, pastu ditambah lagi dengan company bebudak C7. Now imagine betapa heavennya moment ituh! Maa shaa Allah, maa shaa Allah~
Kingdom of UIA

Aku pernah karang pasal "UIA = castle" ni dekat journal English aku, pastu teacher aku comment: "You're so romantic!" Hahahah. I am, madam! :D

Btw, dunia RPG 90an yang aku maksudkan adalah lebih kurang gini:
Walaupun ni not exactly 90an (2004), tapi lebih kurang gini lah.
Atau kalau nak bagi contoh lain, mungkin
ala dunia Shrek... tak pun Barbie. Hahah.

__________________


Arghhhh. Ada banyak lagi kenangan manis yang boleh dikongsi sebenarnya... Pasal Hari Koperasi, pasal lukisan aku, pasal junior-junior, pasal tennis, pasal kena denda beramai-ramai memalam, pasal rancangan radio Jepun kat THR, pasal choir, pasal bebudak kelas 5Awam1, pasal besties (Kamal & Idris), pasal prep, pasal subjek favorite, pasal trend lagu, pasal 'akak angkat', pasal hobi hip-hop dance aku, pasal cikgu-cikgu kesayangan, pasal weekend kat asrama, pasal rumor ada budak summon jin memalam guna lilin & trump, pasal sekor tikus yang kena kejar dengan 50+ manusia/pelajar, pasal surau & tazkirah paginya yang membuat setiap pelajar asrama hapal terjemahan alfatihah... etcetera etcetera. Tapi cukup la sekadar tu ye anak-anak. Pacik dah tak larat menaip. Ahha.

Dan tak dinafikan, walaupun zaman SMTG tu, bagi aku adalah zaman kehidupan heaven, tapi op coz hakikatnya, tak kurang jugak kenangan-kenangan pahit yang... you know.. Tapi dalam entry ni aku sengaja pilih yang manis-manis je untuk dikenang, so sebab tu nampak macam kehidupan aku tu bebas dari trials & tribulations. So kowang tak perlu jealous okeh. Kowang pun mesti ada kenangan manis & pahit tersendiri, kan? :D So again, I seek Allah's refuge from people's jealousy.

Dengan itu sekian, wassalaam!
Seat bebudak 5 Awam 1 - 2003
...yang aku lakar berdasarkan ingatan 10 tahun selepas graduate (2013).
Ada 2 orang yang aku tak ingat! Uhuk. Sowie.

P/S: Sekali lagi diingatkan, ni adalah dunia
SMTG mengikut memori aku.
So jangan pecaya sangat semua gambau okeh XD

P/P/S: Last-last sesi penceritaan tak ikut
gak kronologi. Hahah.

Reminiscing My UTMKL Days

Salaam. Bismillah.

Pertama sekali, pada 2 hari lepas, saya telah berjaya meningkatkan umur diri menjadi 29. Tahniah! Mashallah, alhamdulillah.
- Aku rasa macam tua sangat dah diri ni,
tapi rupanya masih 20-an! Waaah.

....................................................

Dah lama tak merapu sesaje dekat blog (almost a year!), so ada rasa kekok sikit ni. Bahasa pun antara pasar dengan skema je kan. Paskema.

Anyways.

Tahun ni aku rasa aku teramatlah antisocial. Hahah. - Bukan tak bersosial langsung; cuma sosial aku tahun ni, aku rasa, teramatlah tidak mesra alam. Tak ada 'enthusiasm' dalam bersosial. Kering. Bila layan orang pun, nampak macam 'cincai' je kan layanan?
- Atau....... atau..... adakah aku semakin 'normal'
je sebenarnya? Adakah [aku selama ni] yang
terlampau mesra alam? Hahahah. Entah.

Apa-apapun, kalau ada di antara kalian yang terkecil hati dengan kecincaian layanan saya sepanjang tahun ini, saya ingin memintak maap. *Hah! Mula dah hobi aku! Hobi apologizing! Hahah XD*

Yang aku ada berinteraksi tahun ni: Ririness, Iraness, Abe Sherriness, Yepyepness, Kak Sathness, Wanoness, Kak Yanness, dan Pa'anness. So permintaan maaf ni kira ditujukan kepada korang lah ek: Sorriness!! :D

Oh dan! Mungkin Puan Cikiloloness, Nananess, Nazipness serta Yong Rapidahness sekali................ Sorriness!

Oh dan! Mungkin Ustaz Hasrizalness dan Zaakirness sekali. Sorriness!

_______________________________________________


Dalam-dalam antisocial-nya aku tahun ni pun, dalam hati tetap ada taman ok.... Arrrr... aku tak tau penggunaan 'ada hati dalam taman' kat situ betul ke tak. Aku tak berapa paham penggunaan istilah tu sebenarnya. Hahah. Apapun... Maksud aku, aku salu ingat je dekat korang-korang.

Selalu terkenang je sweet memories ngan kowang zaman SMTG, UTMKL, UTM Skudai dulu. Pastu tesenyum, kadang tegelak sensorang :)

So harini aku nak kongsi apa yang aku reminisce tentang kehidupan zaman UTMKL tuh.

[Btw, siriyusly aku rasa kekok nak menaip harini.
Sebab lately bahasa-default monolog aku
adalah Bahasa Jepun, so aku karang entry
ni adalah sambil menterjemah monolog sendiri,
so my Malay / English may sound weird,
but do bear with it okeh. Ahha.]

________________________________________________
Emmmmmmm.... Nak mula cerita dari mana ek....

Teeeettt, Sebenarnya sebelum ni aku dah taip mengenai "kenapa aku pilih UTMKL", dan "keadaan aku pada hari pendaftaran", tapi lepas tu aku rasa macam bab tu boleh undang salah faham orang pulak, so aku delete balik. Makanya penceritaan aku lepas ni akan bermula secara tiba-tiba tanpa muqaddimah, tapi gasaklah ye :').... Aku dah macam tak rajin nak fikir muqaddimah baru, sebab......... again, sesungguhnya daku kini terasa sungguh terseksa menaip ayat satu demi satu... Dok susun perkataan satu satu.... Slow! Kekok! Ayat dah lah tonggang-langgang!

Anyways. Mari mulakan penceritaan.
Dekat Kolej Ke-2, Jalan Redang. Bawah blok B.

Minggu orientasi. Ramai manusia. Budak tahun 1 semua beratur panjang menunggu bas untuk ke Kampus Jalan Semarak....

Sementara tunggu bas tu, mata aku dok roaming.... Mengusha manusia, kot-kotlah ada kenalan sekolah dulu yang turut masuk sini ke, kan?

Bila lama tekun mengusha tu, WALAAAA!! WEISS!! Aku terjumpa kelibat bestpren aku masa Form 5!! Mr. Kamal Efendi!! Sungguh daku telah menerkejuti diri sendiri! Hati mula menggirang: "Warghhh!! Kamallll!!! :D Ko pon masuk sini gak upenye!!!". So aku gi hampiri beliau.

Tapi bila usha dari dekat, "Oopsie doopsie! Kurusie sedikitie dari Kamalie! Me the tersilapie orangie!".

Sungguh daku telah menyalahi orang! (tesalah orang)

Hukhuk.... *sedikit kecewa*

Tapi oleh kerana beza beliau dengan Kamal hanyalah pada tahap kekurusan... sementara facial features lain boleh kata sebijik serta sebijon, so aku tak rasa macam beliau tu stranger pon. Dok rasa macam best friend je dah. So dengan selambanya aku gi cucuk perut beliau dari belakang.

*Pokes*

He goes, "Eh. Ow. Ingatkan sapa". *dengan nada cool*

I was like, "Hah?? Ko kenal aku ke?!"

Hahahaha XD. Aku pulak yang terkezut padahal aku yang buat serangan mengezut!

Then aku duduk sebelah dia, mula sembang tentang result SPM etc., bertukar nombor phone, dan terus jadi rapat, alhamdulillah.

'Jenal' nama beliau. Seorang budak yang sangat sopan, baik, serta mesra alam.

____________________________________________


Sama jugak kes masa aku pertama kali masuk kelas Kokurikulum!

Ada sorang budak perempuan ni, rupa dia sebijik macam classmate aku masa zaman Form 3.... Dalila! So aku gi hampiri dia, dan.... try senyum. But from her response [yang balas senyuman secara shy shy cat], I could tell that she doesn't recognize me, so aku pon paham je lah "Oh. Aku salah orang lagi". So aku interview dia macam-macam "Nama siapa" "Sebelum ni sekolah mana" etc.

Then dia jawab, nama dia "Amy", sekolah kat Johor, etc.
Bila dia jawab sekolah kat Johor tu aku macam kurang berpuas hati, so aku tanya lagi, "sebelum dok Johor, pernah tak dok Sungai Buloh?" - Sebab aku 100% yakin: mesti Amy ni ada kaitan dengan classmate aku zaman Form 3 (Dalila). Rupa sebijik! Kalau bukan kembar, mesti adik-beradik. Kalau bukan adik-beradik, mesti sepupu ke apa ke. So aku dok jugak korek, nak kaitkan antara diorang. Tapi last-last bila dah habis korek, memang nyatalah bahawa mereka berdua langsung tiada blood relationship..... mahupun apa-apa relationship. Uhuk. Melainkan sama-sama keturunan Nabi Adam AS dan Hawa.

_________________________________________________

~Me No Likey Formal Ta'ruf~

Then peristiwa masa kelas Kenegaraan Malaysia. Lecturer kitorang mintak kitorang perkenalkan diri dekat depan kelas.

Antara soalan yang perlu kitorang jawab adalah: Nama, Asal Mana, Parents Kerja Apa, dan Result SPM.

Soalan 'asal mana' tu telah mengundang dilema besar aku. Aku tak berapa nak reti jawab soalan tu. Lama jugak dok fikir (sebelum keluar gi depan) : "Kenapa orang selalu berminat nak tau kita asal dari mana sebenarnya ek? Bukan diorang nak datang visit rumah kita pon. Tanya saja-saja ke? Apa motif dia sebenarnya? Jawapan macamana yang dikira betul? ~Asal mana~ tu merujuk kepada tempat kita lahir ke, atau tempat kita membesar ke, atau tempat kita sedang menetap, sebenarnya? Aku nak jawab aku berasal dari Sungai Buloh ke nanti? Tapi orang lain tahu ke Sungai Buloh tu dekat mana? Baik aku jawab asal dari Selangor je kot? Tapi Selangor kan jiran je dengan KL ni. Bahkan KL berada dalam Selangor je. Jadi rasa macam poyo benar pulak kalau nak jawab ~Saya berasal dari Selangor~. Hargh... Kalau berasal dari Johor ke Penang ke sedap jugak bunyi. Ada konotasi "Saya datang dari negeri jauh". Tapi kalau Selangor??? Hargh..... Poyo benar. Habis tu aku nak jawab macamana ni?" dan dilema berterusan.

Last-last bila keluar gi depan, aku jawab "Saya dikandungkan di Glasgow, dilahirkan di Kelantan, membesar di Jepun, dan kini menetap di Sungai Buloh". Baaaammm!!! Hahaha.

Lecturer kitorang, Encik Rasheed amat terpesona(?) dengan jawapan tu. Dan entah kenapa, dari banyak-banyak nama tempat yang aku sebut, "Jepun" tu jugak yang sangkut dalam kepala beliau. So beliau mula interview aku tentang kehidupan dekat Jepun.

Pastu beliau establish(?) nickname "Apis Jepun" untuk aku. Hahah. Aku amat tidak gemar akan nickname ituh!!! Especially bila disebut oleh Encik Rasheed. Beliau akan panjangkan sebutan Jepuun tu. Seolah-olah memperli aku! XD Sungguh tidak sedap bunyinya!! *terbayang-bayang 'askar Jepun' yang keding*.... Kalau ubah jadi "Apis Japan" ke kan glamour sikit bunyik!! Barulah terbayang budaya J-Pop, J-Drama segala tu (for same reason, it does for me XD).

Tapi alhamdulillah, nickname "Apis Jepun" tu melekat di kalangan bebudak kelas sebelah je (Seksyen 39). Bebudak kelas aku (Seksyen 38), lebih lekat panggilan "Apis-kun". Tsumma alhamdulillah :'D

[Sidenote: Sekarang aku dah tau apa motif orang tanya soalan ~kita asal dari mana~ tu. Sebab psychology manusia berubah-ubah ikut latar 'homeland' memasing, kan? So 'itu' adalah cara paling mudah untuk kita 'andaikan' perangai seseorang kan? Kan? Ahha :D And btw: Tahun 2008, bila aku dah masuk UTM Skudai, aku pernah karang satu entry khas dekat blog, "Kini Aku Sudah Boleh Jawab Dengan Penuh Keyakinan". Dan isi entry tu adalah 2 baris berikut:

"X: Asal Mana?
Me: Sungai Buloh."

Looooool!! Konon nak menunjukkan trauma(?) dah pulih lah tu ye. Hahah XD]

Soalan-soalan ambiguous ni memang selalu undang dilema aku. Ada sekali tu, dalam kelas Encik Rasheed (again!), sambil-sambil beliau mengajar subjek Kenegaraan, beliau pernah ter-lalut sampai pi tanya aku,
"Apis Jepun. Awak dok kolej kedua kan?"
Me: "A'ah".
Encik Rasheed: "Bila balik rumah awak naik apa?".
Me: "Dari kolej, saya naik bas sampai stesen LRT, lepas tu naik LRT sampai KL Sentral, lepas tu tukar naik komuter sampai Sungai Buloh, lepas tu naik teksi sampai rumah"... - Ambiiik. Hahahaha XD.

*masa tu aku jawab dengan penuh innocent, but now I know how silly that answer was!*

Then Encik Rasheed terdiam kejap. Pastu beliau tanya, "Kiranya awak balik naik tren lah ek?".
Me (tanya dekat orang sebelah): "Tren tu apa dah?".
Encik Rasheed (he heard me, so he answered): "Keretapi lah!!!".
Me: "Owwww! Train! A'ah! Train pon ada naik jugak. Tapi ada jugak naik bas dengan teksi".

Lepas tu Encik Rasheed tarik nafas dedalam, cuba tenangkan diri seraya ujar "Takpa. Orang Jepun memang jawab macamtu".

Hahahahaha! Habis gelak bebudak kelas. Sekali lagi, secara tak langsung beliau kenakan aku!! XD

Encik Rasheed tu memang lawak orangnya. Walaupun aku belajar dengan beliau 1 sem je, tapi banyak pengaruh & kenangan yang aku dapat dari beliau.

Habit beliau suka sebut "bola" jadi "bole", "waja" jadi "waje", "anda" jadi "ande", semua jangkit dekat aku.

Habit beliau suka sebut "tuan-tuan dan puan-puan" (in random situation) pun jangkit.

Habit beliau suka sebut "tak gune" pun jangkit. Cara beliau sebut phrase tu membuat ia jadi lawak. "Taggunee". - Intonasi dia unik, tapi kat sini aku tak dapat ungkapkannya dengan teks, so....ahha.

Yang lawak "sayur-sayuran, buah-buahan, dan ikan-ikanan" tu pun aku belajar dari beliau XD

Beliau amat kerap melawak sampaikan nama beliau dah jadi sinonim dengan kelawakan. Merely mentioning his name boleh undang tawa seseorang. - Ada sekali tu aku dok pening kepala dalam kelas beliau. Habis kelas, (macam biasa) aku gi foodcourt ngan geng aku. Dalam perjalanan ke foodcourt, kitorang main interview-interview.

Me: Saya sedang pening ni sebenarnya. Sejak dari dalam kelas tadi lagi. Tapi saya tahan!
Nazip: Bagaimanakah saudara bertahan? Apakah kaedah yang telah saudara gunakan? Apakah rahsianya?
Me: Oh, barangkali dengan mendengar lawak daripada Encik Rasheed Kutty.

Perbualan kami tu didengari oleh 2 budak perempuan random (aku tak kenal) yang sedang berjalan di belakang kami. Diorang gelak wes bila dengar conversation merapu kitorang tu. Hahah XD Malu daku! Aku rasa diorang kenal Encik Rasheed Kutty, sebab tu diorang gelak.

__________________________________________________


Oklah. Itu je dulu buat hari ni. Banyak lagi benda yang aku dok reminisce sebenarnya. Sejak buat freelance dekat rumah & tak jumpa manusia ni, kenang-kenangan riang ria zaman muda-mudi macamtu lah yang selalu aku dok replay dalam kepala bebanyak kali. *sebab tu aku rasa macam aku ni dah tua bebenau!*. Hahah XD Ala-ala atok dalam animasi ni:
Dengan itu sekian. Wassalaam.

Wednesday, June 17, 2015

Turn Your Problem Into A Blessing!

"If a calamity or affliction ends up causing you to increase your duas, and have a better and more personal relationship with Allah...

Then anything that causes you to have a better relationship with Allah is not a calamity or misfortune, but the best blessing-in-disguise possible.

It's not that we want calamities (for we are supposed to ask Allah for a calamity-free life!) but when a problem does occur, turning to Allah can turn that problem into a blessing".

-Sh. Dr. Yasir Qadhi

Friday, May 15, 2015

Komik Dialog: Hidup Untuk Apa?

2011