Tuesday, September 25, 2012

Buat Yang Masih Keliru Antara Istilah Jin, Syaitan, dan Iblis

As you can see, bukan semua Jin adalah Syaitan, dan Iblis ≠ Syaitan. I mean, Iblis < Syaitan < Jin, dari segi bilangan.

Penerangan:

"Jin". Ermmmmmmmhhhhh... You know him. Makhluk ghaib yang....... hidupnya macam kita manusia jugak. Ada puak Muslim, ada puak Kafir, ada yang baik, ada yang jahat, ada yang berakal macam manusia, ada yang macam 'haiwan' dalam dunia kita.

So yang jahat dari kalangan jin tu lah yang kita panggil "Syaitan". Sama jugak manusia. Kalau manusia tu jahat kita panggil dia "setan" kan? Lol. But seriously. Dalam Qur'an pon, walaupun most of the time bila Allah 'Azza wa Jal sebut "Syaitan" tu, memang ia merujuk kepada Syaitan-dari-kalangan-Jin, tapi ada juga pernah dirujukkan kepada "Manusia" (Qur'an, 2:14). Yup. Manusia-yang-jahat/against-Allah.

And then last sekali: "Iblis". Iblis wujudnya hanya seekor/seorang sahaja. Yang menghasut Nabi Adam untuk memakan Buah "Khuldi", dan berjaya mengeluarkan Nabi Adam dari Syurga itu adalah Iblis. Iblis adalah ketua para Syaitan. Iblis akan terus hidup sehingga Hari Kiamat, kerana Allah s.w.t. telah perkenankan doanya untuk terus hidup sehingga Hari Kiamat (Qur'an, 7:15).

1 comments:

Post a Comment