Friday, June 17, 2016

Ultimate Supplication


As you go for taraweeh, as you listening to the Qur'an being recited, many people are standing there in prayer and they don't know what the Imaam is saying.

There will be days when the Imaam will cry, there will be du'as where everybody is bawling and tearing, and you might be one of the people that's just standing there saying, "Man, I wish I could understand what's being said. Coz then I could cry too".



There was an old man in our community (an old African American man) who once came to me in a hallway (it was in Islamic school back in the day) and he said, "I want you to translate everything that the Imaam was saying in Salaah". So I said to myself, "You want me to translate EVERYTHING that the Imaam says??".

And that brother, he actually had paper and pen with him. He wanted me to translate it right then and there.

So before I was about to tell him that, "You know what. I can't translate this. This is going to take like a couple of days to translate", the man started crying.

And from behind his tears, he said to me that "We're Muslim too. And if we understood the Arabic, we would cry just like you guys cry".


_________________________________________

5 days later:

(Copypasting from Br. Muhammad Alshareef's Facebook status):

Remember the opening Taraweeh Truffle video where I spoke about the older uncle who wanted to know what was said in the Witr in Ramadan that made everyone cry, and he wanted to cry too? Well, our poet brother Ammar AlShukry has put it together, spoken word style. Ma sha Allah.

Enjoy and share:


Sh. Yasir Qadhi's comment: "A beautiful Ramadan du'a, based on a number of authentic supplications from the hadeeth and commonly recited in the du'a al-witrs of these nights, by a dear student of mine, Ammar AlShukry. Enjoy!"

Sh. Waleed Basyouni's comment: "Good job by Ammar with this du'a that has a lot of supplications from the sunnah for English speakers in ‪#‎Ramadan‬."

________________________________


Sebelum mengakhiri, izinkan saya berkongsi satu status FB random Sh. Waleed Basyouni:

"Before Maghrib you empathize with the poor
and after Maghrib you empathize with pregnant women.
#Ramadan"

I loled hard. #SoTrue


Sunday, March 6, 2016

ORANG YANG MEMERINTAHKAN ANAK-ANAKNYA AGAR MEMBAKARNYA SETELAH DIA MATI

PENGANTAR

Ini adalah kisah seorang laki-laki yang tenggelam di dalam dosa-dosa sepanjang hidupnya. Dia baru tersadar ketika Malaikat maut mengetuk pintunya dan mengajaknya untuk menghadap Tuhannya. Dia sangat ketakutan terhadap siksa Allah. Dia sadar bahwa dia tidak akan selamat dari Tuhannya, pada saat dia berdiri di hadapan-Nya. Dosa-dosanya menumpuk, dan kebaikan-kebaikannya nihil. Dia ingin berlari dari adzab- Nya. Satu-satunya jalan, menurutnya, adalah dengan membakar jasadnya setelah mati lalu abunya ditebar di laut dan di darat. Sebuah ide aneh yang mengisyaratkan dua perkara yang kontradiktif. Ketakutannya yang besar terhadap adzab Allah, ini termasuk ibadah besar. Dan ketidaktahuannya terhadap kodrat Allah, ini termasuk dosa besar. Allah memaklumi kebodohannya dan mengampuninya karena besarnya rasa takut yang dimilikinya.

Friday, February 26, 2016

DREAMS AND DREAM INTERPRETATIONS

DREAMS AND DREAM INTERPRETATIONS
BY: IMAM ANWAR AL-AWLAQI

Mp3s for the lecture:
  1. 17 Rules of Dream Interpretations (62.5MB)
  2. Dreams in the Qur'an and Hadith (82.8MB)
  3. Dreams of the Companions and Examples of Interpretations (72.4MB)
Total playing time: 03:57:54 (HH:MM:SS)

____________________________________________

As one of the early scholar in Islam, Ibn Qutayba once said, "There is nothing that people deal with from different sciences that is more obscure, delicate, exalted, noble, difficult and problematic than dreams. Because they are a type of revelation and a kind of prophethood".

Allah s.w.t. says: "Behold! Verily on the friends of Allah (the awliya of Allah) there is no fear, nor shall they grieve; those who believe and constantly guard against evil. For them are glad tidings, in the life of the present and the Hereafter. No change can there be in the words of Allah. This is indeed the supreme felicity".

So what are the glad tidings for the believers in this life?

Al Imam Ahmad Ibn Hambal r.a. in his musnad narrates Hadith by Abu Darda' r.a., that Rasulullah s.a.w. said (in the tafseer of this aayah): "The glad tidings that the believer receive in this life is a good dream that he sees or somebody sees for him".

So for example, someone saw a dream for you and it's good news for you. This is a busyraa; this is a glad tiding of Allah Azza wa Jalla.

Or it could be a dream that you yourself see.

So we're going to talk about this interesting and amazing world of the unseen. It is part of Ghaeeb. Dreams are part of the unseen, metaphysical world; something that is beyond the material world.

Now regarding the issue of dreams, there are two extremes. There is one extreme where some deviants from this ummah exaggerated in the issue of importance of dreams; and they made false claims based on false dreams.

And we will talk about the issue of dreams and syari'ah. That: dreams have nothing to do with syari'ah. We cannot derive laws (for example, of halal and haram) from dreams.

And then there is the other extreme where some people view that this issue is totally nonsense/it doesn't mean anything.

But there is middle-ground. And we will talk about in this entry, some rules and regulations and notes regarding the topic of dreams in Islam. Insya-Allah.

And we will talk a little bit about the issue of dreams interpretation too, towards the end.

Anas Ibn Malik says that Rasulullah s.a.w. said, "The good dream seen by a righteous man is one part of 46 parts of prophethood".

So the issue carries some importance in Islam. And we will see that Allah s.w.t. talked about dreams in Qur'an. For example in Surah Yoosuf, you have the dream of Saydina Yoosuf when he was young. And then you have the dream of the two prisoners who were with Saydina Yoosuf in jail. And then you have the dream of the king. There is also the dream mentioned that Rasulullah s.a.w. saw. And then we'll also talk about dreams that were mentioned in Hadith, dreams that were seen by Rasulullah s.a.w. and dreams that were seen by the Sahabah. And some dreams that were seen by As-Saliheen.

In this Hadith, Rasulullah s.a.w. says that it's part of 46 parts of prophethood. There is some scholars who tried to give an explanation to this particular ratio. [Why is it 1 part of 46?]. The following is an explanation that they gave (we have no way of discerning whether it is right or not because there's no evidence from Hadith to state that this is the fact for sure) but I will mention it as an explanation that was given by some scholars (obviously the issue is disputed some scholars don't agree with it) but they said: The prophethood of Rasulullah s.a.w.; The period in which he was given nubuwwah extends from the age of 40 to age of 63, so it's 23 years. Cause we know that Rasulullah s.a.w. received nubuwwah (prophethood) when he was 40 years old. And he passed away when he was 63. So the period is 23 years. And we also know from Seerah, that Rasulullah s.a.w., for 6 months before becoming a prophet, he was seeing dreams on a very frequent basis and the dreams were "direct", and they will occur exactly as he would see them. Tafalaqa subh; as was mentiond in the Hadith.

So what's the ratio of 6 months to 23 years? The ratio is [1 to 46].

Anyway, this is the part of nubuwwah that remains until the End of Time: "Draems that the believers see".

First, I'll quote to you a saying by one of the early scholars of Salaf. His name is Ibn Qutayba. He said, "There is nothing that people deal with from the different sciences that is more obscure, delicate, exalted, noble, difficult and problematic than dreams. Because they are a type of revelation and a kind of prophethood".

So it's really not a light issue and it's not a very simple one either. Why? Because it is part of prophethood. So therefore, dream interpretation is not an easy thing at all.

Anyway, first off, there are three types of dreams. At-Tarmizi narrates, Muhammad Ibn Sirin (obviously one of the tabi'in, so he studied under the sahabah r.a.) narrates from Abu Hurairah, he says that "Rasulullah s.a.w. says that there are three types of dreams. The first is true dream. The second, a dream in which a person is speaking to himself. The third is a dream from Shaytan that is tahziim; to make you sad; he inspires to you a dream that would make you feel bad that would make you sad".

[Note for the second point: "A dream in which a person is speaking to himself", what does this mean? You might be obsessed with something or you might have thought about something for a long time during the daytime, you end up dreaming about it at night. This really doesn't mean anything. It is repetition of your thoughts during daytime].

[Note for thrid point: "A dream from Shaytan that is tahziim; to make you sad", why would Shaytan do this? Because he hates the believer. That's why we have in the Hadith in sahih Muslim says: "Whenever a child is born, Shaytan stabs the child and that's why the child comes out to this world crying. I mean look at how envious this being is, I mean he wouldn't even leave the new born child alone. That's how bad he really hates the son of Adam.]

So these are the three types of dreams.

And Rasulullah s.a.w. says when you see a dream from Shaytan, what should you do? —Stand up and pray.

And in another Hadith, Rasulullah s.a.w. said, "you turn towards the left side and you blow three times and you seek refuge in Allah Azza wa Jal from the evil of such a dream (a'uudzubillahi minasy syaitanir rajeem) and it will not harm you".

Rasulullah s.a.w. said, "The good dream is from Allah and the hulm is from Shaytan".

In the Arabic language there is differentiation between the good dream and the dream that is from Shaytan. When "ru'yaa" is used, usually means a good dream. And when the word "hulm" is used, it usually means something that doesn't have a meaning or it is from Shaytan.

....sambungannya di dalam MP3.

Tuesday, December 29, 2015

Melawat Syurga Selama 3 Jam


PART 1 [DOWNLOAD]
PART 2 [DOWNLOAD]
PART 3 [DOWNLOAD]

— Lecture disampaikan oleh Imam Anwar Al-Awlaki.

Sunday, December 13, 2015

That's My Brother!

Copy-pasted from my brother's Facebook (perkongsian Julai lalu):

-Begin Quote-

[TRAGEDI SAHUR]

Pagi tadi saya dan zaujah meng'up'kan selera mengada-ngada untuk bersahur di Encik Kepci di pantai terkemuka Kuantan, Teluk Chempedak.

Seperti biasa sama ada Ramadhan atau tidak, TC dipenuhi golongan pelbagai usia majoritasnya anak muda, malah ramai juga pelajar-pelajar sekolah (without parents)...

Selesai sahur, berdating ambil angin pantai sekitar 5.40 pagi (dah masuk subuh), ternampak sekumpulan anak muda masih sedang 'bersahur' maggi cup & rokok elektronik. Ada lelaki, ada perempuan.

On the way lalu kali ke-2, jam 6 pagi, mereka masih lagi 'bersahur'. Saya dan zaujah dalam senyuman memberitahu, "Dik...Dah subuh dah"
Seorang adik lelaki jawab, "Eh, ye ke kak. Dah ni yang tengah makan ni macamana?"

Kami jawab, "Habiskan yang dalam mulut tu je :D"

"Eh, bbazzir la nanti", jawab adik tu gelak-gelak dan kawan-kawan yang lain hanya senyum.
Kami pun berlalu. Tegur sekadar mungkin mereka tidak perasan waktu subuh sudah masuk. Mungkin tak seorang pun antara mereka memakai jam.

Dan sekiranya mereka tahu sekalipun, mungkin pemahaman & pendidikan mereka tidak sama dengan sebahagian kita yang, alhamdulillah, menerima pendidikan agama yang baik daripada keluarga & guru.

Kami tidak ada rasa jijik & geli dengan golongan adik-adik tadi..kerana yang bermain dalam fikiran hanyalah...

"Adakah dakwah yang kita semua sama-sama sampaikan (semua jemaah, semua golongan) sentiasa canang & uar-uarkan benar-benar tercapai matlamatnya & targetnya."

Jika golongan ibu bapa yang sudah 'besar' dan sudah banyak makan asam garam hanya mendabik dada dengan ego yang tidak berkesudahan, maka sama-samalah kita mulakan dari rebung yang insyaAllah masih ada harapan tinggi untuk dilentur :D

Sentiasa terkesan dengan tagline Tuan Muhammad Rizal M, 'Fasilitator juga dai'e'. Ya, dakwah banyak cara & cabangnya :D

Jom!

-End Quote-



فَذَكِّرْ إِنَّما أَنْتَ مُذَكِّرٌ
Maka berilah peringatan, kerana sesungguhnya KAMU HANYALAH orang yang memberi peringatan. [Al-Qur'an, 88:21]



...فَإِنْ أَعْرَضُوا فَما أَرْسَلْناكَ عَلَيْهِمْ حَفيظاً إِنْ عَلَيْكَ إِلاَّ الْبَلاغُ
Oleh itu, jika mereka berpaling ingkar, MAKA KAMI TIDAK MENGUTUSMU (wahai Muhammad) SEBAGAI PENGAWAS TERHADAP MEREKA; tugasmu tidak lain hanyalah menyampaikan... [Al-Qur'an, 42:48]



قَدْ جاءَكُمْ بَصائِرُ مِنْ رَبِّكُمْ فَمَنْ أَبْصَرَ فَلِنَفْسِهِ وَ مَنْ عَمِيَ فَعَلَيْها وَ ما أَنَا عَلَيْكُمْ بِحَفيظٍ
(Katakanlah wahai Muhammad): Sesungguhnya telah datang kepada kamu keterangan-keterangan (dalil-dalil dan bukti) dari Tuhan kamu; oleh itu sesiapa melihat (kebenaran itu serta menerimanya) maka faedahnya terpulang kepada dirinya sendiri dan sesiapa buta (dan enggan menerimanya) maka bahayanya tertimpalah ke atas dirinya sendiri dan TIADALAH AKU BERKEWAJIPAN MENJAGA DAN MENGAWASI KAMU. [Al-Qur'an, 6:104]



وَ ما أَنَا عَلَيْكُمْ بِحَفيظٍ...
...DAN AKU BUKANLAH ORANG YANG MENJAGA DAN MENGAWAS PERBUATAN KAMU. [Al-Qur'an, 11:86]



P/S: Seperkara lagi. Dalam ayat Al-Qur'an [6:104] di atas, kalian dapat lihat bahawa: yang bertanggungjawab terhadap perbuatan dirinya adalah mereka yang TELAH DATANG KEPADANYA KETERANGAN DARI TUHAN. i.e. bukan golongan jahil.

Jadi tumpukan juga perhatian kepada ayat adik saya: "Mungkin pemahaman & pendidikan mereka tidak sama dengan sebahagian kita yang, alhamdulillah, menerima pendidikan agama yang baik". Jadi janganlah kita terlalu bersikap judgmental terhadap mereka yang jahil.

Bagi pendakwah yang judgmental, ini ayat untuk kalian:



وَ أَطيعُوا اللَّهَ وَ أَطيعُوا الرَّسُولَ فَإِنْ تَوَلَّيْتُمْ فَإِنَّما عَلى‏ رَسُولِنَا الْبَلاغُ الْمُبينُ
Dan ta'atlah kepada Allah dan ta'atlah kepada Rasul-Nya, jika kamu berpaling, sesungguhnya kewajiban Rasul Kami hanyalah menyampaikan (amanat Allah) DENGAN TERANG. [Qur’an. 64:12]



Emphasisnya adalah pada frasa "DENGAN TERANG", "AL-MUBEEN". Jadi sebelum kalian memarahi golongan jahil, fikirkanlah terlebih dahulu tanggungjawab kalian menyampaikan amanat Allah DENGAN TERANG.

Atau bak kata adik saya, "Adakah dakwah yang kita semua sama-sama sampaikan (semua jemaah, semua golongan) sentiasa canang & uar-uarkan benar-benar tercapai matlamatnya & targetnya."

Tuesday, November 17, 2015

Life Lessons I Learned From My Friends

Bismillaahirrahmaanirrahiim.
Lessons I learned from Pa'an:
  1. Jangan terlalu percaya assumption sendiri. Just know that sangkaan buruk kita biasanya salah, sementara sangkaan baik biasanya betul.
  2. Punca pergaduhan biasanya terletak pada miscommunication. So to reconcile after a fight, always make it a habit to do your part of clarifying. Let A learn B's *behind the scenes* scenarios, and B learn A's. Barulah boleh wujud toleransi. In sha Allah this always work, unless A atau B memilih untuk vilify pihak lawan dan memilih untuk buat dunno kerana kononnya "nak clarify apa lagi? dah memang jelas salah dia!" and then sengaja melarikan diri dari gelanggang reconciliation dan sengaja shut off medium berkomunikasi.
  3. Jangan belajar agama untuk portray diri sebagai angel dan mereka yang kita benci sebagai demon. [ie Semua ayat al-Qur'an yang menerangkan ciri orang beriman, kita attribute kepada diri (eg instead of humbly making du'as like "Allahummaj'alnii minhum, O Allah, make me among these people", we arrogantly assert "I am this guy that Allah is talking about!") kemudian semua ayat yang menerangkan ciri orang munafiq dan kafir, kita attribute kepada mereka yang kita benci (eg by saying "I can think of Fulan and Fulanah from this ayah!")] DON'T do that. Jadikanlah ayat ciri orang kafir, munafiq dan ahli neraka sebagai instrumen pemuhasabah, "do I have these traits?", "Allahumma laa taj'alnii minhum, O Allah, don't make me among these people."
  4. Tak semua orang boleh memahami kita, termasuk mereka yang kita sayangi. Tak semua orang boleh memahami kita, terutama mereka yang punya polar-opposite-personality dari kita. Personaliti manusia memang beragam, so learn to embrace that diversity. Belajarlah untuk bertoleransi. Jadilah seperti Abu Bakar RA yang terima nature 'kasar' Umar RA, dan Umar RA yang terima nature 'lemah-lembut' Abu Bakar RA. They were bestfriends despite having personaliti yang berlawanan kutub.
  5. Sometimes it is healthy to exercise the 'whatever' attitude. Terutama terhadap bisikan jahat hati sendiri dan terhadap kutukan mereka yang tidak mahu berdialog.
  6. Friendship boleh berterusan tanpa Friend-ship Facebook
  7. Narcissism will make even good looking people look ugly.
  8. Allah SWT lah yang mengatur dan mentadbir segala urusan alam. Bukan kita. So when things don't go our way, belajarlah untuk redha. Janganlah komplen, dan tak perlu salahkan siapa-siapa. Take comfort in believing that 'ada hikmah di sebalik setiap dugaan/kejadian'. [if you're being oppressed, of course that's a whole different story. Redhalah dengan taqdir Allah; tapi jangan pula redha dengan status quo - i.e. of course you have to do something]
  9. Jangan main chess guna hati dan psychology orang. Logik dunia sebenar kita tak beroperasi seperti logik dunia fiction. Dunia kita ditadbir oleh Allah Yang Maha Adil. So ittaqullah. Remember that HE can turn your tables anytime.
  10. Forgetfulness, in a way, is a blessing.
  11. Jangan guna logik cliche drama untuk lihat dunia sebenar (orang hot - baik. orang ugly - jahat). Di zaman yang terlalu rupa-paras-centric ni, realitinya biasanya adalah sebaliknya. Yang hot/hensem/cantik, oleh kerana terlalu di-spoil oleh para peminat mereka di media sosial (or even in real life), perangai mereka biasanya.....you know. Apapun, may Allah protect us from such trials. Dan semoga mereka lulus dalam ujian mereka dan kembali kepada Allah.

Lessons I learned from Ustaz Hasrizal:
  1. Choose your friends wisely. Berkawanlah dengan mereka yang lebih pandai dan lebih tua dari kita - dapat membantu kita menjadi lebih matang dan lebih tawaduk.
  2. Don't base your religion on just any khabar angin. Aqidah dan fahaman fiqh perlu berdalil.
  3. Pemahaman agama mengikut manhaj Salaf atau Khalaf, mana-mana pun in sha Allah diredhai Allah. Jadi tak perlu gaduh-gaduh.
  4. Being gay or lesbian in and of itself is not a sin. Yang berdosa adalah aktiviti homoseks. Jadi asalkan individu gay atau lesbian itu berusaha melawan naluri 'luar tabie' mereka & berusaha menjauhi hubungan homoseks, let them be. Tak perlu benci mereka.

Lessons I learned from Nana:
  1. Inconvenience is adventure misinterpreted.
  2. Syaitan boleh bisik dekat hati kita, tapi tak boleh dengar bisik hati kita. Jadi bagi mengelak dari dia tahu apa yang sedang kita fikir, banyakkanlah berdiam. Esp. kalau setakat nak merungut merengek, baik lagi berdiam. Jangan biar dia ambil kesempatan dari rungutan kita. Dekat blog pun, jangan nak kongsi segala rahsia. Learn to keep some things secret & private, only between you and Allah. 'Berahsia' tak sama dengan 'Hypocrisy', so don't worry.
- Believe you me, knowing this has made my life
much more bahagia, since 2014. Alhamdulillah.

Lessons I learned from Naz:
  1. Pencapaian akademik bukanlah cerminan sebenar kepandaian seseorang. Especially in this day and age.

Lessons I learned from Nazif:
  1. Kita bukan Allah. Jadi bila nak tegur silap orang, tegurlah sebagai seorang manusia. Tegurlah dengan cara seorang fellow manusia menegur rakan semanusia.

Lessons I learned from Brother Nouman Ali Khan:
  1. Takbur adalah antara sifat yang paling dibenci Allah. Jika terdapat walau sebesar zarah sekalipun dalam hati, kita akan dihalang dari memasuki Syurga (berdasarkan Hadith Sahih Muslim). Jadi jangan ingat bila kita lebih pandai & lebih alim & lebih baik & lebih banyak amal daripada orang, kita akan gerenti dapat masuk Syurga. Mentaliti "aku jauh lebih baik daripada dia (so I don't have to listen to whatever he has to say)", i.e. mentaliti 'holier than thou' adalah satu cabang dari sifat kibr. So always keep your ego / pride in check.
  2. Jangan lupa contextualization semasa membaca terjemahan al-Qur'an. Dan bagaimana mungkin dapat kita lakukan contextualization, melainkan dengan mempelajari Seerah. Jadi belajarlah Seerah.
  3. Kalau nak appreciate kehebatan mukjizat al-Qur'an, kita kenalah belajar Bahasa Arab al-Qur'an (Quranic Arabic).

Lessons I learned from Imam Anwar al-Awlaqi:
  1. Belajar al-Qur'an dan Hadith secara sendirian tidak salah, asal dibaca untuk 'seek guidance' dan bukan untuk jadi self-taught sheikh. Jadi hukum dan fatwa, jangan derive melalui pembacaan sendiri. Hukum dan fatwa, kenalah rujuk ulama.
  2. Among BANYAK lagi benda-benda bermanfaat lain. Anda boleh download & layan lecture beliau sendiri; dari [SINI].

Lessons I learned from Sh. Yasir Qadhi:
  1. Doa tak semestinya dikabulkan dalam bentuk yang kita minta/hajati. Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk kita. So trust Allah's wisdom. Bila seseorang hamba mengangkat tangan untuk berdoa, Allah Sangat Malu membiarkannya turun kembali tanpa diberikan apa-apa. The LEAST that HE will give is "forgiveness" [Hadith]. So bila kita berdoa, kita akan dapat samada (1) apa yang kita minta, atau (2) apa yang lebih baik dari apa yang kita minta, atau (3) keampunan. Never less than that. Subhaanallah.
  2. Any calamity that brings you closer to Allah is actually a blessing-in-disguise!
  3. Worried that Allah is not happy with you? "Giving charity extinguishes the wrath of Allah" [Hadith].
  4. Belajarlah menghormati antara sesama manusia, sesama Muslim, antara Muslim dan Non-Muslim, antara Sufi dan Salafi, antara Sunni dan Syiah. Hanya kerana tak setuju dengan pegangan aqidah/fiqh seseorang, tak bermakna kita kena dehumanize mereka. Tak setuju bab aqidah/fiqh adalah seperkara, menghormati seseorang sebagai manusia adalah seperkara lain. Tak perlu gaduh-gaduh. Sebenci-benci kita kepada aqidah Syiah sekalipun, bila mereka (Mehdi Hasan for example) pertahankan Islam against Islamophobic Christians, beria kita bersorak menyokong hujah individu Syiah tu, ye tak? Sebenci-benci kita kepada aqidah Christian sekalipun (or even Yahudi), bila mereka berdebat menegakkan hujah kewujudan Tuhan against Atheists, beria kita sokong hujah individu Kristian (or even Yahudi) tu, ye tak? Sebenci-benci kita kepada aqidah dan keangkuhan Atheist sekalipun….so on and so forth.
  5. Hormatilah profession dan expertise orang. Belajarlah untuk tidak buka mulut dalam hal yang bukan bidang kita. Atau belajarlah untuk belajar daripada mereka yang ahli, sebelum kita buka mulut.
  6. Biasanya bila gaduh, kita dengan pihak lawan kita sebenarnya sama-sama memperdebatkan opinion yang sama-sama betul. Titik perselisihan terletak pada soal perbezaan perspektif.
  7. Among BANYAK lagi benda-benda bermanfaat lain. Anda boleh dengar lecture beliau sendiri; dari [SINI].

Lessons I learned from Mufti Ismail Menk & Dr. Bilal Philips:
  1. If you wanna live a positive life, beroptimistiklah terhadap Allah SWT.
  2. A lot of problems in this world would disappear if we talked to each other instead of talking about each other.
  3. Make excuse for people like you make excuse for yourself. "Dia belum balas mesej mungkin sebab tengah busy". "Dia lambat sampai mungkin sebab jalan jam teruk". "Dia pecut mungkin sebab tengah sakit perut". And if you can't think of any excuse for them, just assume that they have one that you're unaware of.

Lessons I learned from Ustaz Shuib Saimin:
  1. Malam-malam, selepas tahajjud, bersembanglah dengan Allah SWT. Jadikanlah Allah SWT sebagai tempat mengadu dan berkongsi kegembiraan.

Lessons I learned from Yong:
  1. Setiap orang ada ujian tersendiri. Tak perlu dibanding-bandingkan ujian kita dengan orang. Dan jangan sekali-kali trivialize/perlekeh ujian orang. Eg. by saying "Yang ko dok whine setiap hari kata lonely bagai ni macam la family ko semua dah takde. Ko tu mengada je lebih sebenarnya tahu tak? Minggu lepas ayah aku meninggal, ada ko ucap takziah?"
  2. Janganlah semua individu saleh menyembunyikan amal kebaikan masing-masing atas nama mengelak riya', sampaikan kebaikan langsung lesap dari lahir norma masyarakat. Elak riya' sememangnya terpuji di peringkat individu, tapi fikirkanlah implikasinya di peringkat masyarakat. Jangan sampai amal kebaikan menjadi suatu keasingan sedang kemaksiatan pula menjadi suatu kebiasaan. [Pos gambar "Done tarawih" itu dikira riya'? What if her intention was to inspire her friends? - So again, fikirkanlah implikasinya di peringkat sosial.]

Lessons I learned from Brother Hamza Tzortzis:
  1. Our judgments about other people say less about who they are, and more about who we are. Eg. Kalau kita suka tegur kesalahan orang dengan gaya sarkastik & berbisa, kita sebenarnya sedang mendedahkan kepada orang ramai bahawa "aku ni memang suka sakitkan hati orang!", "aku ni memang jenis tak reti cakap elok-elok!", "aku ni memang takabbur!", "aku ni memang suka tunjuk pandai!" etc. [Note: of course being sarcastic with your friends is a different thing].

Lessons I learned from Dr. Tariq Ramadan:
  1. The more you look into and understand yourself, the less judgmental you become towards others.
  2. When you see a brother sin, be a private educator, not a public tribunal.
  3. The most valuable asset is not a head full of knowledge. But a heart full of love, with an ear ready to listen, and a hand willing to help.
  4. The intellectual capacity to understand does not always offer the emotional strength to stand.

Lessons I learned from Imam Omar Suleiman:
  1. Perbanyakkanlah sujud syukur. Tak payah pun. Bila timbul rasa syukur, sebelum kongsi kegembiraan tu dengan siapa-siapa, terus fall-prostrate kepada Allah, mengadap kiblat (atau kalau tak tau kiblat, ke arah mana pun), kemudian baca bacaan sujud seperti dalam solat-solat biasa. Done. Atau kalau nak tambah personal note sendiri, "alhamdulillah" ke "terima kasih Ya Allah" ke, tambahlah.

Lessons I learned from Sh. Navaid Aziz:
  1. Confidence is silent. Insecurities are loud.

Lessons I learned from Ustaz Syarqawi:
  1. Sejahil-jahil kita tentang Hadith sekalipun, kenalah tahu bahawa 2 sumber rujukan hadith sahih utama bagi kita sunni adalah: sahih Bukhari dan Muslim. Jadi hafallah dua nama ni: BUKHARI dan MUSLIM.
[I learned this when I was 13 btw]




Dengan itu sekian. Semoga bermanfaat :) Wassalaam.

Sunday, September 13, 2015

Buat Yang Datang Mencari Aku

Salaam.

Buat kawan-kawan lama aku, terutama kawan-kawan UTMKL. Kalau korang ada datang cari aku, pertama sekali, thank you. Dan kedua, how are you.

Ketiga, korang pun semua dekat 30 dah. Aku pun alhamdulillah, dari segi pemikiran dan emosi, ada kemajuan. Sekurang-kurangnya dah tak emo macam dulu, alhamdulillah. Boleh kata dah matang lah jugak. So kalau aku cakap benda yang aku akan cakap ni, aku rasa korang pun dapat faham je. Won't deem it 'bizarre'. Sebab kita, insha Allah, sama-sama dah matang, kan?

So.

Aku 'tak berhubung' (atau dalam BI: "not being connected" dan bukannya "don't contact" - i.e. Takda korang dalam frenlist & tak follow korang - i.e. Tak menghubungkan diri dengan korang) dekat Facebook @ Twitter, adalah kerana aku rasa 'environment' yang aku idamkan, tidak sama dengan 'environment' yang sedang korang 'diami' sekarang. Maksud aku, persekitaran Facebook & persekitaran Twitter tu lah.

Kita semua tahu, antara budaya masyarakat kita orang Malaysia adalah... suka merungut. As if merungut tu adalah hobi sampingan kita; and some even have it as their ONLY hobby *innaa lillah.* So even dekat FB & Tweety bird sekalipun, itulah jugak yang kita dok buat. Merungut, merungut, dan merungut.

And then antara habit sesetengah kita pulak, suka share bahan perkongsian yang....emmm... yang bersifat pseudo-intellectual & sensation-seeking & suka menkondem orang.. (and sometimes they even sound religious. so ia memancarkan sinar aura palsu "aku sedang berdakwah wahai kawan-kawan!". padahal hakikatnya ....emmm... let's just say it's too cetek to be dakwah, like this one: [THIS ONE])

And then ada sesetengah kita pulak suka bercakap mengenai politik dan ekonomi seolah-olah kitalah expert, mengalahkan actual politicians and economists. And worse, lazimkan kata-kata kesat dan sarcasm dalam mengkritik orang yang punya pandangan berbeza.

The list can go on and on. But you get my point.

How negative! Kalau korang dapat stay positive dalam persekitaran macam tu, good for you. Tapi AKU, aku tak boleh. Aku ni jenis yang terlalu mudah terpengaruh dengan persekitaran. So now you guys can connect the dots. Sebab tu aku jauhkan diri dari persekitaran tu.

Persekitaran yang aku idamkan adalah persekitaran yang lebih positif dan lebih akademik (by academic, I mean: info-info yang dikongsikan bersifat authentic + tidak emosi). Persekitaran yang aku idamkan adalah persekitaran yang matang dan tenang even bila ada 2 orang berbeza pendapat. Persekitaran yang bebas dari sarcasm dan budaya perbodohkan orang lain, even dalam 'mempromosi' kebaikan. Aku tak gemar tengok orang yang promote kebaikan dengan cara perbodohkan orang lain (like, promote pemakaian tudung dengan cara perbodohkan orang yang tak pakai tudung; promote amalan baca quran dengan cara perlekehkan orang yang tak baca / jarang baca quran). Persekitaran yang aku idamkan adalah persekitaran yang setiap individu berlumba-lumba, bersaing melakukan kebajikan dan berebut mendapatkan pahala. Persekitaran yang penuh dengan compassion & love. Persekitaran yang setiap individu sopan dan beradab.

Dan... alhamdulillah Allah SWT telahpun temukan aku dengan environment macam tu pada 2 tahun lepas. (btw, sebab tu aku terus ghaib dari pandangan mata korang sejak 2 tahun lepas).

Apa yang aku nak sampaikan melalui entry ni adalah: Aku jauhkan diri 'dari korang' tu bukanlah kerana aku bencikan korang. Dan hakikatnya aku sebenarnya nak jauhkan diri 'dari persekitaran korang' dan bukannya 'dari korang'.

Dan aku cari persekitaran baru tu adalah kerana, as I said before, aku ni mudah terpengaruh. So aku NAK TERPENGARUH dengan environment yang positif. Sebab tu aku berpindah ke environment IDAMAN.

So..... tu je yang aku nak cakap. Thank you sudi baca sampai habis. Wassalaam :)

Ps: You guys do know that the term 'unfriend' that's used on Facebook is kind of problematic right? As if Facebook is the only means that human beings can use to bond with their friends. As if bila kita nak berpisah dari seseorang di alam Facebook (atas faktor tertentu), kita kena declare bahawa "korang ni bukan lagi kawan aku" (coz you see, we're UNfriending people). As if friendship can never exist without Facebook's 'friend'-ship.

Pps: I do miss chatting with you guys.

Ppps: Korang semua pernah dengar kisah taubat pembunuh 100 nyawa, kan? Hadith. And in that hadith, what did that scholar asked that 'pembunuh' to do? Dia suruh pembunuh tu 'berpindah ke tempat baru', ke persekitaran baru, kan? Guess why. :)

Friday, June 19, 2015

10 FOR 20 AT 40 [TEN PIECES OF ADVICE I’D GIVE TO MY TWENTY-YEAR OLD SELF NOW THAT I’M FORTY] - by Sh. Yasir Qadhi

[Copy-pasted from MuslimMatters.org]

Forty is a special age. It's the quintessential age of mid-life. It's older than 'young', but younger than 'old'. It's an age where one has typically finished jumping all the hoops that society and education and starting a family require, and where one now looks forward to thinking about the major accomplishments of life, and the legacy that one wishes to leave.

The Qur'an mentions forty as the age of reaching full maturity: “Until, when (man) reaches his maturity (ashudd), and reaches forty years of age, he says, 'O My Lord! Allow me to thank the blessings that you have bestowed on me, and on my parents, and that I perform good deeds that are pleasing to you, and make my children righteous as well. Truly, I repent unto You, and are of those who submit totally to you” [Ahqāf; 15].

No wonder, then, that our Prophet Muhammad ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him) actually began receiving inspiration and preaching his message at the age of forty. For forty years, he was merely being prepared for the real purpose of his mission: the call to Allah.

This is the year that I reach that important milestone of life. I do not know what the future holds for me, although of course I have my visions and plans. But it seems fitting for me to pause and reflect upon the last four decades of my life, and ponder over its ups and downs.

I remember vividly many of my thoughts and emotions when I was twenty. It was exactly twenty years ago that I graduated from the University of Houston, and left for the Islamic University of Madinah, beginning a new phase of my life. I began thinking, “If I could, somehow, give my younger self some advice; if I could address the young man of twenty, now that I am forty, and hope that he would listen to my advice, what would I tell him?”

These are the top ten things that came to mind. I hope those of you who are still in their twenties (and perhaps some of you who are older!) will benefit from it.

1) Don't be so certain about your opinions and views.

Arrogance and cockiness define teenage years, and a young man (or woman) at twenty really is just a teenager, plus one. Views about how to live, about interpretations of religion, about how you would do things differently than everyone else in the world – those views typically stem from a naïve and inexperienced view of the world. You will realize that over-enthusiasm and strongly held opinions are the quintessential signs of being young. Don't judge others who disagree with your views too harshly: you just might find yourself holding those same views a few years or decades down the line!

2) The most important source of practical knowledge is life itself.

Continuing from the last point, realize that the single greatest source of wisdom is learnt by living life itself. No matter how many lectures you attend, or books you read, or how deeply you contemplate or think, nothing substitutes the wisdom gained from simply experiencing the world around you. In order to be a good spouse, you need to learn to navigate the ups and down of a marriage. In order to be a good parent, you need to have your own children and learn to take care of them throughout their stages of childhood. In order to be a good human, you need to experience the good and bad of humanity.

'Facts' from books are great, but they must be shaped and seasoned and tested on the playground of life. Appreciate that you might not be in the best shape to judge everything, especially since you might not have experienced those things before. Through experience, and trial and error, one's methods for dealing with all types of problems are refined.

A corollary of this piece of advice (and if I had more than ten in this list, this would be number eleven) is: Respect and benefit from those older than you. Perhaps you know more than an elder about a certain matter (or, to phrase it more precisely: perhaps you think you know more than them about a certain matter), but no matter how knowledgeable you are about quantum mechanics, or investigating sahih hadiths, or understanding the latest psychological theories from your textbooks, you simply cannot match the wisdom of your grandmother when it comes to navigating the intricacies of human interactions and raw emotions.